Politika

ŠOK ISPOVEST AMERIČKOG ANALITIČARA KOD KARLSONA: Cilj NATO agresije bio razbijanje Srbije, tražili su mesto za Bondstil!

Autor Nevena Davidović

Američki analitičar i ekonomista Džefri Saks u podkastu kod Takera Karlsona govorio je o NATO bombardovanju 1999. godine.

Izvor: X/Tucker Carlson

Cepanje Srbije, stvaranje Kosova i formiranje vojne baze Bondstil je suština NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, istakao je američki politički analitičar i ekonomista Džefri Saks tokom gostovanja u podkastu kod Takera Karlsona.

Saks je naveo da je bombardovanje Beograda bio nečuven i apsolutno loš potez. Balkan je tokom devedesetih bio strateški važan za SAD, zato je bilo potrebno da imaju svoje figure u jugoistočnoj Evropi, rekao je Saks.

Na pitanje Karlsona koja je suština bombardovanja i šta su bili razlozi za takvu odluku sa ove distance, Saks je rekao da je cilj bio cepanje Srbije i otvaranje najveće NATO baze u jugoistočnoj Evropi.

"Poenta je bila da se Srbija pocepa i stvori nova država Kosovo, gde imamo najveću vojnu bazu NATO-a u jugoistočnoj Evropi. Tamo smo smestili bazu Bondstil, želeli smo bazu u jugoistočnoj Evropi ", rekao je Saks.

Istakao je i da je u dokumentu "Obnova američke odbrane" iz 2000. godine podvučeno da je Balkan nova strateška oblast za SAD.

"Zato je rečeno da veliki broj trupa mora da se smesti na Balkan. Jer je njihova ideja bila igra rizika, a ne samo da su vam potrebni dobri odnosi ili mir. U takvom rasporedu su vam potrebne vaše figure na tabli", procenio je Saks.

On je rekao da tada nisu voleli Srbe jer je Srbija imala bliske veze sa Rusijom.

Karlson se na to nadovezao pitanjem: "Zar cilj nije bio da se spasi potlačeno muslimansko stanovništvo?", na šta je Saks  odgovorio:

"Cilj je bio da se spasu američki industrijski vojni kompleksi", poručio je Džefri Saks.

Poznati voditelj je potom konstatovao da su njihove snage ubijale nevine građane i uništavale gradove.

"Znate, bilo je tužno. Ali mi radimo mnogo tužnih stvari i mnogo destruktivnih stvari, počinjemo mnogo ratova. Mi smo zemlja večnog rata", rekao je i na ironičan način poručio: "mi ne gledamo nazad, ne bi trebalo čak ni da pričamo o ovome".

BONUS VIDEO:

(MONDO/N.D.)