NATO bombardovanje godisnjica 20

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Vučić o NATO zločinu: Za njih je to samo "greška" FOTO

Autor mondo.rs Izvor Tanjug
Autor mondo.rs Izvor Tanjug

U Nišu je održana ceremonija obeležavanja 20 godina od NATO agresije, 1999. godine, u prisustvu zvaničnika i više hiljada građana. U 19.45 su se oglasile sirene za uzbunu. Patrijarh služio moleban.

Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić


 U to vreme (19.45) su pre dve decenije prvi avioni NATO nadleteli Srbiju i bacili prve bombe, i u mraku koje je "razbijala" samo svetlost sveća u rukama građana.

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, bdenje je služio patrijarh Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je večeras da su neki krenuli u rušenje Srbije, a građanima poručio da nikada ne dopuste da neko sruši slobodu, nezavisnost i samostalnost Srbije.

vučić Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

"Krenuli su da sruše Srbiju... Poručujem ovog 24. marta - ja sam ovde među vama i svake godine unazad pet godina obeležavamo ovaj dan, a pre toga smo to zvali kampanjom, stideli smo se da pravim imenom nazovemo zločin, agresiju. Krenuli su da sruše Srbiju. Nemam šta drugo da vam kažem, šta god da se dogodi, meni, bilo kome od nas, nikada nemojte da dopustite da sruše slobodu, nezavisnost i samostalnost Republike Srbije", poručio je Vučić.

"Nikada, nikome i zapamtite ove moje reči", dodao je on.

Vučić je citirao reči Martina Lutera Kinga - nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja.

"I jedino što imam da dodam je, da tada, prijatelje gotovo da nismo ni imali. Hvala onima koji nisu bili protiv nas, ali nam pomagao nije gotovo niko", podsetio je Vučić.

Bili smo, kaže, sami, suočeni sa najvećom vojnom silom na svetu, sa koalicijom bogatih i moćnih, sa 22. 000 tona bombi i raketa, i sa njihovim jasnim ciljem: da nas poraze, unize i da jedan deo naše teritorije predaju nekom drugom.

Vučić zaplakao

Vučić je emotivno je večeras u Nišu doživeo susret sa Slađanom Vučkovićem, podoficirom koji je tokom NATO agresije izgubio obe šake. Predsednik mu je rekao: "Dragi Slađan, divni čovek, podoficir koji je izgubio obe šake, naleteo je na 107 minu koju su zločinci bacilli, ali ima unuke i imaće ih još, ako bog da...", obratio se Vučić Vučkoviću. "Hvala vam na junaštvu, na odanosti otadžbini. Nema ništa preče i važnije od otadžbine. Hvala vam beskrajno za sve što se za otadžbinu uradili i decu spasili od zločinačkih mina", rekao je Vučić i čak i zaplakao. "Za razliku od vas, ja mogu i da plačem. Imam pravo na to, vi nemate, jer Bogoljub i Anđela bi se ljutili...", rekao mu je Vučić.

Danas, dvadeset godina kasnije, mi ponovo imamo prijatelje, ali i one koji nam više nisu neprijatelji, uz jasnu razliku u mišljenju o svemu što se događalo.

"I ono što je za nas zločin, a smrt dve i po hiljade civila, smrt 79 dece, devastiranje jedne zemlje, šteta koja se meri desetinama milijardi dolara, za nas će uvek biti zločin, za njih je, ako i toliko hoće da priznaju - greška, uz koju, tu i tamo, dodaju i izraz, tragična", rekao je i dodao:

"To je ono na šta mi nikada nećemo pristati", rekao je Vučić i nastavio - ne ovde, u Nišu, na koji su, protivno svim konvencijama, bacane kasetne bombe, da bi ubijale trudnice na pijacama. I ne u Varvarinu, ne u Grdelici, ne u Ralji, Merdaru, Pazaru, Batajnici, gde su njihove greške za nas značili gubitak najvažnijih od svih života, dečijih.

Nemamo mi prava na to, da pognemo glavu i i sami kažemo, pa dobro, greška, jer, istakao je, "mi nismo greška".

"Mi smo brojčano mali, ponosni narod, pobednik u velikim ratovima, snažan, darovit, spreman na žrtvu, ali i na pomirenje, uz taj jedan mali uslov, važan za naš opstanak. Da ne zaboravljamo. Nikada, nikome, naše živote", rekao je predsednik Vučić.

Naveo je da je sve ostalo nešto što se da popraviti, da ruševine nisu odavno glavni deo našeg sećanja, već su pohranjene među sve one koje smo doživeli u istoriji.

"Izgradili smo nove bolnice, umesto onih 19 koje su uništene, i nove škole, umesto 69 uništenih, i nove stambene objekte, umesto 25. 000 uništenih, i nove puteve, mostove, pruge. . . ali, ovde, u Nišu, našu Ljiljanu Spasić, trudnu, niko ne može da vrati. Ni u Varvarinu, našu Sanju Milenković, učenicu prvog razereda Matematičke gimnazije. U Aleksincu, porodicu Milić... Dvogodišnji Marko Simić iz Novog Pazara, deset dana pošto je radosno duvao svećice na rođendanskoj torti, poginuo je u krilu svoga oca Vladana. Brat i sestra Stefan i Dejana zajedno su izgubili živote u napadu NATO avijacije u Ralji. Mala Milica iz Batajnice, postala je simbol svih nevinih žrtava", naveo je.

Pogledajte

00:00
vučić
s
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Za te zločine, kazao je, niko nije odgovarao.

"Srpski civili bili su dozvoljena meta agresije NATO-a, 2.500 života. To nećemo i ne smemo da zaboravimo. I nisu oni bili greška, i njihovo uzimanje jeste bio zločin", rekao je Vučić.

Na centralnom trgu u Nišu komemoracija je počela uz horsko izvođenje Aleluja i upaljene sveće u publici, a patrijarh srpski Irinej ocenio je da su zvuci sirena i bombi i danas "prisutni u snovima i sećanjima".

"To su dani najtragičniji u našoj istoriji, za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove ni našem narodu i nigde drugde u svetu. To su zvuci pakla i mržnje koji izlaze iz dubine čovekovog bića. Danas se sećamo tih strašnih dana, ne jednog već već punih 78 dana", rekao je patrijarh Irinej.

Pogledajte

00:00
patrijarh niš
s
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

On je ocenio kako je "još tragičnije" što su se nasuprot Srbije našli njeni bivši saveznici" koji su "u tom trenutku svoje savezništvo petvorili u neprijateljstvo prema našem narodu".

"Učinili su ono što dobar čovek ne bi nikada poželeo ni uradio", rekao je Irinej na molebanu žrtvama NATO bombardovanja.

Bombardovanje nas je, rekao je patrijarh, unazadilo za 50 godina, i jednu naprednu zemlju pretvorilo u prah i pepeo.

"Neka im bog sudi po svojoj pravdi. Zlo neće dobro doneti", rekao je poglavar SPC.

Istakao je da treba prepustiti onome ko sudi po pravdi i istini da svakome da ono što je zaslužio, a da građanima Srbije ostaje da prigrlimo otadžbinu koju nam je bog darovao sa mnogo dobra i da se u njoj zbližimo i ujedinimo.

Istakao je da 78 dana bombardovanja predstavljaju dane straha.

"Da su to bili dani radosti i oni bi bili veoma dugi. Zamislite da ti tragični zvuci i strah, koji smo svi dožvljavali, traju 78 dana. Pitamo se danas odakle taj izvor mržnje, da se uništi ono što je najvrednije na ovom svetu pod suncem, da se uništi ljudkso biće ni krivo ni dužno - ali sa jednim jasnim planom i ciljem da se ostvare zemaljski planovi, a ja bih mirne duše, to nazvao paklenim planovima", rekao je patrijarh.

Nadamo se, kaže, da se to nikada neće ponoviti, i da više neće biti žrtava.

"Neka je večna slava njima, a našem narodu i svim naroda želimo dobro", rekao je Irinej.

DODIK: BOMBARDOVANJE NIJE REŠILO PROBLEM KOSOVA

Predsedavajući Predsedništav BiH Milorad Dodik poručio je večeras da je NATO 1999. načinio stravični zločin agresije prema Srbiji ali i RS, da je to bilo nepravedno, nepošteno i da ne može da oprosti, a da Srbija treba da bude ujedinjena i s njom svi Srbi izvan Srbije.

"Šteta koju su naneli je ogromna, civilizacijska, a nisu smatrali da treba da se izvine. Nisam od onih koji će im to ikad oprostiti, i neću biti spreman da pređem preko toga. Obavljajući dužnosti, ali i kada budem običan čovek, imaću u sebi neoprostivo i tužno sećanje na te dane kad su i Republici Srpskoj i Srbiji naneti tako teški gubici", rekao je on.

Stravična stradanja i bombardovanje Srbije i RS bili su deo zločinačkog plana NATO i Zapada koji su nas tada svrstali na stranu loših kojima treba načiniti štetu.

"Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo, po posledicama, da i danas traje", rekao je on.

Pogledajte

00:00
dodik
s
Izvor: Tanjug
Izvor: Tanjug

Kako je dodao, bilo bi dobro da su oni koji su bili na valsti pre Aleksandra Vučića, i to nazivali kampanjom, danas ovde da ojačaju snagu Srbije a ne da ignorišu tešku stradalničku istoriju našeg naroda.

"Danas problem Kosova nije rešen i bombe nisu bile odlučujući politički faktor da se to pitanje reši. Opet zahvaljući sadašnjoj vlasti, ponovo je to pitanje na dnevnom redu, teško, bolno, u nekorektnim okolnostima, u kojim je taj isti svet opet protiv Srba u pokušaju da ih pridobiju da priznaju Kosovo. Zato je važno da Srbija bude okupljena i svi mi oko Srbije. Treba dati snagu Vučiću i njegovoj pregovarčkoj poziciji i svemu što danas čini i pokušava da od Srbije načini. Slobodno nebo, plave boje koje simbolizuje slobodu", poručio je Dodik.

------------------------------------------------

Pre tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poletali su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Protest SRS: Šešelj opet PALIO zastave (FOTO,VIDEO)

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Prvih dana, zemlju je nadletalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom uvećavao tako da je bilo i do 400 poletanja dnevno.

Dve decenije od strašnog zločina! (FOTO)

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa...

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Za sve ove godine, od pojedinih zvaničnika moglo čuti da izražavaju žaljenje zbog kolateralih žrtava, ali ne i izvinjenje, jer se intervencija alijanse i dalje karakteriše kao opravdana.

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji.

Zapadni ambasadori o bombardovanju: Žao nam je!

Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi. 
Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Bombardovanje je završeno 10. juna.

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. 
Te prve trupe, koje je činio 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

Komentari 112

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirjana Milutinovic

Predsedniče samo par pitanja. 1. Zašto si onda nagradio i rehabilitovao Klintona 2016 god kada si odneo 2 mil dolara i izvinjavao se što si ga kritikovao za vreme bombardovanja? Zašto si angažovao Bler aza svog savetnika, platio ga milionima eura.. znači i njega si rehabilitovao? Zašto kada su nam komletno razrušili zemlju? Zašto ih sada nismo tužili za ratne zločine kada i Italijani nude tužbu i dokaze o osiromašenom uranijumu..? Svetska politika se menja i sada je vreme da se svi počinioci tuže

smokvica

Nikada ovo necemo zaboraviti

Dakki

Oni iz NATO-a su velika greska.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader