EK nema lepe reči za Kosovo: Opozvati takse, pa... | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

EK nema lepe reči za Kosovo: Opozvati takse, pa...

Izvor Beta
Izvor Beta

Kosovo treba da opozove takse na uvoz robe iz Srbije i BiH i da uloži dodatne suštinske napore za stvaranje povoljnog okruženja za zaključivanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom koji je hitan i ključan za napredak ka EU.

kosovo priština zastava albanci zastava kosova srbija kosovska mitrovica Izvor: MONDO, Mario Milojević

To se navodi u danas objavljenom izveštaju Evropske komisije o (samoproglašnom) Kosovu za 2019. koji je u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta predstavio evropski komesar Johanes Han.

U izveštaju se ocenjuje da odluka o taksama na uvoz iz BiH i Srbije podriva napore za regionalnu saradnju i da poseban izazov i dalje predstavlja situacija na severu Kosova.

Haradinaj: Takse ostaju do priznanja

Nakon što je EK u izveštaju o Kosovu zatražila da se ukinu takse, premijer samoproglašenog Kosova, Ramuš Haradinaj, ponovo je danas rekao da će takse biti ukinute kada se postigne "sveobuhvatni sporazum o uzajamnom priznanju Kosova i Srbije". Haradinaj je izveštaj EK o napretku za Kosovo, nakon sastanka sa šeficom Kancelarije EU u Prištini Natalijom Apostolovom, od koje je dobio dokument, nazvao "mešovitim pregledom stagnacije i napretka ostvarenog tokom godinu dana", piše RTK2.

EK je ocenila da je je Kosovo napredovalo u sprovođenju nekih ključnih reformi na putu ka EU, posebno vezano za unapređenje pravnog okvira u vladavini prava i javnoj upravi, ali da jedan broj mera i ad hok odluka nije u skladu sa proklamovanim reformskim ciljevima vlade.

Kredibilnost i efikasnost vlasti i dalje je ugrožena preglomaznom vladom i dodatnim povećanjem broja zamenika ministara, a skupština i dalje radi u veoma polarizovanom političkom kontekstu i slabosti u funkcionisanju, što se ogleda se u čestom nedostatku kvoruma zbog čega se zakonodavne aktivnosti odlažu, navela je EK.

U izveštaju se ocenjuje da je zaštita ljudskih i osnovnih prava u skladu sa evropskim standardima na Kosovu uglavnom zagarantovana pravnim okvirom, ali da sprovođenje zakonodavstva o ljudskim pravima često podrivaju neadekvatna finansijska i druga sredstva, posebno na lokalnom nivou, ograničeni politički prioriteti i nedostatak koordinacije.

Postojeći mehanizmi za koordinaciju i sprovođenje ljudskih prava su neefikasni i u velikoj meri zavise od stranih donatora, dodaje se.

Han: Pokušaću u junu da odblokiram dijalog (VIDEO)

EK u izveštaju navodi da je na Kosovu potrebno učiniti više kako bi se efikasno garantovala prava pripadnika manjina, uključujući Rome i Aškalije i raseljene osobe, kako bi se osigurala ravnopravnost polova u praksi, uspostavio integrisani sistem zaštite dece i unapredila zaštita kulturne baštine.

Po slobodi izražavanja, predviđenoj Ustavom, Kosovo je u izvesnoj meri pripremljeno, navodi se u izveštaju i dodaje da na Kosovu postoji pluralističko i živo medijsko okruženje, institucije reaguju na pretnje i napade na novinare kojih je sve manje, dok je potrebno usvojiti održivo rešenje za finansiranje javnog emitera koji je i dalje podložan političkim uticajima i pritiscima.

U izveštaju se među političkim kriterijumima govori i o reformi javne uprave i pravosudnom sistemu za koji se ocenjuje da je u ranoj fazi.

Izveštaj Evropske komisije: Šta se očekuje od Srbije

Napredak je ostvaren u borbi protiv terorizma, a kosovske vlasti treba da budu efikasnije u borbi protiv pranja novca uključujući i usvajanjem relevantnih zakona u skladu sa pravnom tekovinom EU i međunarodnim standardima, konstatuje EK.

Po ekonomskim kriterijumima EK ocenjuje da je Kosovo "u ranoj fazi", ali je ostvaren izvestan napredak u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije.

EU otvara pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom

U ispunjavanju standarda EU Kosovo je pripremljeno u izvesnoj meri, ali treba da pojača borbu protiv neformalne ekonomije i izbegavanja poreza.

Određen napredak postoji u rešavanju ekoloških pitanja, ali se zaostaje u primeni.

Energetski sektor se i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima, uprkos nekom napretku.

Ukupno gledano, Kosovu je potrebno da unapredi svoje administrativne kapacitete i koordinaciju u svim sektorima kako bi se obezbedila efikasna primena pravne tekovine EU, zaključuje se u izveštaju.

EU: BiH dobila 14 uslova, pa da se javi za pregovore

Inicijalizacija u toku...

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladimir

Evo sad ce nas presveti efendija da im posalje protestnu notu,I u roku od 24 sekunde povlace taxe...

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU