• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAVARIVAČ U OVOJ FABRICI U SRBIJI IMA PLATU 70.000 DINARA! Evo šta se u njoj proizvodi i šta je ključ uspeha! (VIDEO)

Autor Marija Petrović

Siemens AG je godinama unazad globalni lider u oblasti elektronike i elektrotehnike, i sa 351.000 zaposlenih predstavlja jednu od najvećih i najstarijih kompanija na svetu.

Ova kompanija je u proteklih 170 godina postala prepoznatljiva po tehničkim unapređenjima, inovacijama, kvalitetu i pouzdanosti proizvoda i usluga koje pruža u preko 190 zemalja. Jedna od njih je i Srbija. Ono što možda mnogi ne znaju je da je Siemens prisutan u Srbiji od 1887. godine.

SUBOTICA

U subotičkoj fabrici Kompanije Simens nedeljno se proizvede više od 50 vetrogeneratora različitih profila. Treba istaći da svaku treću vetrenjaču u Evropi pokreće vetrogenerator proizveden upravo u Subotici, a ona je jedan od najvećih izvoznika iz Srbije. Koliko je značajna ova fabrika, u kojoj radi više od 1.200 ljudi, govori izjava direktora fabrike Franseska Espirija Kabeda da se druge fabrike u okviru Kompanije Simens koje proizvode vetrogeneratore - u Kini, Indiji i Turskoj - rukovode parametrima koje je postavila subotička fabrika.

Kabedo je potvrdio spremnost kompanije da se uključi u dualno obrazovanje i podstakne dalje usavršavanje mladih. Kroz program dualnog obrazovanja ostvarena je saradnja sa Tehničkom školom "Ivan Sarić" i đaci dolaze u fabriku na praksu. Nemački Simens posebnu pažnju polaže da kompanija ne bude samo uspešna već i da ujedno bude i dobar građanin. To se ogleda u nameri da zajedno rastu i Simens i Subotica jer, kako ističu, razliku između fabrika ne čine mašine, nego ljudi koji u njima rade.

KRAGUJEVAC

Nemački gigant stigao je 2018. i u Šumadiju i tako je je kupovinom kragujevačke fabrike proširio svoju međunarodnu mrežu proizvodača u šinskoj industriji, ali i poslovanje u našoj zemlji.

Simens je u srce Šumadije došao sa jasnim ciljem - Kragujevac treba da postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi. Ta ideja je počela polako ali sigurno da se ostvaruje. Prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu je otišlo u Bremen, gde će se praviti tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen. Već 2020. kompanija je preuzela završnu montažu i puštanje u rad kompletnih šinskih vozila, tj. Avenio modela tramvaja za odabrane projekte. Nirnberg je treći grad u Evropi čije Avenio tramvaje isporučuje kragujevacka fabrika.

Fabrika takođe ima inženjerski centar koji privlači vrhunske lokalne inženjerske talente, dajući važan doprinos proizvodnom i inženjerskom otisku kompanije Simens Mobiliti u Evropi.

Značajno je i to što je Simens još jedan pokazatelj uspešne saradnje Srbije i Nemačke. Naime nemačke kompanije u našoj zemlji zapošljavaju više od 71.000 radnika, a poznato je i da nemački investitori ne napuštaju Srbiju kada istekne rok za subvencije. Konkretno, u Kragujevcu u Simensu radi više od 900 ljudi, uglavnom iz Šumadijskog i Podunavskog okruga.

Planovi su da se u Kragujevcu izgradi razvojno - istraživački centar Simensa.

Plate radnika su takođe nešto što je na ponos kompanije Simens. Nije tajna da je u Simensu u Kragujevcu prosečna mesečna plata zavarivača 70.000 dinara što je veće od republičkog proseka.

Podsećanja radi, Simens u Kragujevcu ima dve fabrike, jednu koju je kupio od kompanije Milanović inženjering i gde pravi pozicije za svoja šinska vozila i drugu u novoformiranom industrijsko tehnološkom kompleksu Majnd park u kojoj proizvodi cele tramvaje. Zadovoljni radnom snagom u Šumadiji, Nemci su se odlučili da posebno ulažu u Tehničku školu i Univerzitet u Kragujevcu, u okviru dualnog obrazovanje.

A, kad smo kod obrazovanja trebalo bi podsetiti da je u avgustu 2020. sklopljen sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i kompanije Siemens Mobility. Time je pet najboljih studenata dobilo priliku da stečeno znanje primeni kroz učešće u planiranju gradskog saobraćaja u prestonici. Inače, saradnja Fakulteta sa ovom kompanijom traje decenijama, a posebno je intenzivirana poslednjih godina i to kroz praksu i obuku studenata. S ponosom treba istaći da veliki deo tima kompanije Simens čine nekadašnji studenti Saobraćajnog fakulteta, koji su danas profesionalci u svom poslu.

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Borkes

A u Kanadi toliko dobije dnevno!!!

Milan

Upravo drzava nikako da stane na put izrabljivanju naroda u Srbiji. Svima je lepo u tom lancu i svi kupe kajmak od onog sto zapravo jedini zaradjuje. Sve sto je doneseno od zakona od 2000 godina pa na ovamo odgovara drzavi, vlasnicima firmi, inzenjerima, smenovodjama itd ali samo ne onom na fabrickoj liniji. Plata treba da je minimalno 70000. Kome se ne dopada neka radi sam u svojoj proizvodnji, prodavnici i slicno. O suboti i nedelji da se ne prica. Valjalo bi malo neko da stane u zastitu radnicke klase.

Realist

Hahahahahahaha

special image