• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MESTO GDE JE SKRIVENO SRPSKO NAJVREDNIJE BLAGO: Zgrada se prostire na nekoliko nivoa – pogledajte šta KRIJE

Autor Marija Petrović

ŠTA SE DANAS NALAZI NA MESTU DOMA VOJSKE? Pogledajte čudo na 4 nivoa u kojem leži skriveno NEMERLJIVO BOGATSTVO.

 MESTO GDE JE SKRIVENO SRPSKO NAJVREDNIJE BLAGO: Zgrada se prostire na nekoliko nivoa-srbija-2022 Izvor: Promo

Grad Čačak svrstan je prošle godine u kategoriju 2 turističkog mesta i na taj način pozicioniran kao značajan, a u naredne tri godine, zahvaljujući planinaranim investicijama uz podršku Vlade, stvoriće se uslovi za intenzivniji razvoj područja grada. Međutim, osim plana za privlačenje turista, u gradu u kom su stasavala velika imena poput Vladislava Petkovića Disa, Branka V. Radičevića, Brane Petrovića, te mnogih naših savremenika i plejade ljudi od pera kojih je mnogo, veoma je važno imati kuću koja će čuvati, izdavati i preporučivati knjižno blago i spise nemerljivo velike vrednosti.


Upravo jedna takva je Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ u Čačku koja je prema broju aktivnih korisnika druga najuspešnija biblioteka u Srbiji. Gradska biblioteka u Čačku je usled posledica pandemije virusa korona imala smanjen broj aktivnih korisnika za nepunih 6 odsto, ali čak i tako, ona je zadržala drugo mesto, odmah iza Narodne biblioteke Srbije Povodom značaja čačanske biblioteke dovoljno govori i činjenica da se u nacrtu Strategije razvoja kulture Republike Srbije za period 2017-2027, koji je uradilo Ministarstvo, navodi da ova kulturna ustanova zavređuje podršku jer se izdvaja "po svojim ambicioznim planovima, savremenim pristupima u poslovanju i osmišljavanju programa".

Pogledajte

01:43
Biblioteka grada Čačka
Izvor: Adria Media Group
Izvor: Adria Media Group


Zbog prepoznatog značaja i potreba građana, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, koja je inače osnovana pre 174 godine, prvi put je posle više decenija 2019. godine dobila svoju zgradu sa 3.500 kvadrata prostora na tri nivoa i četvrtim ispod zemlje i sve to zahvaljujući investiciji vrednoj 145 miliona dinara.


Od 2019. godine Biblioteka je smeštena u novu zgradu koja ispunjava najviše standarde za javne biblioteke i kao ustanova kulture jedna je od najsavremenijih u Srbiji. Sa 3.500 kvadrata ona je u našoj zemlji najveća javna biblioteka pod jednim krovom. Кnjižni fond Biblioteke broji više od 250.000 publikacija u štampanom ili digitalnom obliku, u okviru kojeg se nalaze stručne publikacije, beletristika, stare i retke knjige, tri legata, časopisi, itd. Takođe, Biblioteka pripada značajnijim izdavačima među javnim bibliotekama Srbije. Ukupan broj aktivnih korisnika je, prema poslednjim podacima, oko 9.000 na godišnjem nivou, a broj pruženih usluga preko 200.000.


Nova zgrada Biblioteke ima nekoliko konferencijskih sala, više čitaonica, galerijski prostor, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, kao i besplatan internet u celoj zgradi.


“Ovo je najveća javna biblioteka u Srbiji koja je pod jednim krovom, a od 2019. godine najmodernija i najveća javna biblioteka. Naša biblioteka baštini tradiciju i sledeće godine biće 175 godina njenog postojanja. Velika nam je čast da ćemo upravo ovaj jubilej obeležiti u godini kada je Čačak dobio titulu nacionalne prestonice kulture. Prostor je rekonstruisan, dograđen, u potpunosti objekat Doma vojske, odnosno Doma JNA, koji je egzistirao na ovom prostoru od 1962. godine i sem toga što je bio Dom vojske, bio je i centar okupljanja lokalne zajednice jer su se u ovom prostoru dešavale mnoge zanimljive stvari. Takođe, osim što radimo onaj tradicionalni deo posla, sakupljanja, čuvanja, izdavanja na korišćenje bibliotečkog materijala našim korisnicima, imamo i sve bogatiju programsku i izdavačku delatnost”, navela je zamenica direktora biblioteke Marija Radulović.


Biblioteka posebno znači studentima i mladima željnih znanja, ali i mirnog mesta za njegovo sticanje. Stefanu Obreniću pomogla je da uspešno završi studije, kao i za dalja usavršavanja.


“Posećivao sam čitaonicu u staroj biblioteci koja je bila znatno manja. Ovde je sada dosta bolje osvetljeno, a odlazak u čitaonicu jako mi je pomogao da završim studije na fakultetu i sada mi dosta pomaže u pripremama za pronalaženje posla”, kaže ovaj zadovoljni korisnik.


Sva odeljenja Biblioteke su moderno opremljena, dok odeljenje za decu i mlade predstavlja jedno od najlepših i najvećih dečjih odeljenja na ovim prostorima. Кorisnici Biblioteke imaju 70 mesta u najsavremenijim čitaonicama za korišćenje dnevne štampe i interneta, literature u odeljenjima, za radionice, kao i za predah uz knjige na posebno osmišljenim mestima.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image