Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je danas, povodom četiri godine od smrti Slobodana Miloševića, da SPS ne može da živi od prošlosti već da građanima Srbije mora da ponudi viziju budućnosti.

"Od nas se traži da dalje reformišemo stranku i da imamo novi politički identitet. Naravno i da se civilizacijski odnosimo prema ljudima iz naše prošlosti", rekao je Dačić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje novinara o situaciji u Srbiji četiri godine nakon smrti Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika SPS, Srbije i SR Jugoslavije.

Dačić je rekao da sadašnje rukovodstvo SPS-a ne želi da "potpuno negativistički" gleda na prošlost stranke, ali ni da je "mitologizuje".

Na pitanje zbog čega danas nije bio u delegaciji SPS-a koja je obišla grob Miloševića u Požarevcu, Dačić, koji je ministar unutrašnjih poslova, rekao je da je imao obaveza u Skupštini Srbije, gde je razmatrano više zakona o policijskoj saradnji.

"Ili Mrkonjić ili ja smo bili na dnevnom redu Skupštine, pošto je on sinoć završio, moja tačka (dnevnog reda) je danas", rekao je Dačić i dodao da bi bilo "obrnuto da je bilo drugačije". Mrkonjić je bio u delegaciji SPS-a koja je danas obišla grob Miloševića.

Na konstataciju da ni prošle godine nije bio u delegaciji SPS-a koja je obišla grob Miloševića već je boravio u Briselu, Dačić je odgovorio da su to bile "državne obaveze". "Ne vidim da je to problematično. Znate da ja nisam bio ni na njegovoj (Miloševićevoj) sahrani, pa tada to nikome nije smetalo", rekao je Dačić i dodao da na sahrani nije bio "zato što mu to nije bilo dozvoljeno".Na pitanje o tekovinama iz Miloševićevog perioda, Dačić je rekao da "postoje tekovine kojih se svaka vlast pridržava", poput Dejtonskog sporazuma i Rezolucije UN 1244 o Kosovu i Metohiji.

Na četvrtu godišnjicu od smrti bivšeg predsednika Srbije i SRJ, haškog optuženika Slobodana Miloševića, njegov grob u Požarevcu posetili su funkcioneri Socijalističke partije Srbije Branko Ružić i Milutin Mrkonjić.

Predsednik političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović rekao je da Miloševića pamti kao čoveka koji je bio tvrdoglav, nije imao razumevanja za svetsku situaciju i koji je Srbiju uvukao u izolaciju i konfrontaciju sa celim svetom.

"Međutim, mislim da su na njegova pleća svaljene sve krivice i greške koje su činjene u tom periodu, jer su se svi političari izvukli sa tim da je on jedan, jedini krivac", naglasio je Mićunović.

On je dodao da će politka Miloševića biti ocenjena kao pogrešna, ali da "u svakom slučaju predstoje neke analize da se vidi ko je sve doprineo takvoj jednoj politici".

Prema rečima Mićunovića, SPS je evoluirala, došle su nove generacije koje imaju pravo da sadašnju situaciju posmatraju iz svog ugla, bez opterećenja iz prošlosti.

"Svako ko nije napravio nešto strašno ima pravo da evoluira i da se priključi tom opštem proevropskom pokretu, pa je u tom pogledu i naša saradnja sa SPS za koju želimo da bude moderna leva partija. Takva orijentacija je ovoj zemlji potrebna", zaključio je on.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da se danas navršava četiri godine od "ubistva Slobodana Miloševića" u Haškom tribunalu i da je veoma teško dati objektivnu ocenu za delovanje Miloševića od 1988 do 2001. godine, jer je za to potrebno da prođe dosta vremena.

"Delovanje Slobodana Miloševića bih podelio u više delova: Slobodan Milošević kao predsednik SPS, kao predsednik Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije i Slobodan Milošević u Haškom tribunal", naglasio je on.

Todorović je ocenio da je Milošević na pozicijama predsednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije, uz neke greške koje su načinjene, pokušavao da zaštiti teritorijalni integritet i suverenitet.

Milošević je, prema njegovim rečima, poslednjih godina života, koje je proveo u Haškom tribunalu, učinio sve u odbranu Srbije i srpskih nacionalnih interesa, što je ocenio pozitivnim.

"Nesporno je da je on ubijen u Hagu činjenicom da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć, iako su eksperti koji su ga pregledali upozoravali da može doći do tragičnog ishoda", istakao je Todorović.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da o Miloševiću misli ono što je mislio oduvek - da je bio neodgovoran političar, neiskrena osoba, da je manipulisao emocijama našeg društva, i da je svoju politiku ostvarivao najčešće kroz zločin koji je kompromitovao čitav narod.

"Zato sam i učestvovao u njegovom hapšenju", rekao je on i dodao da su političari u Srbiji u prethodne četiri godine učinili jako malo kako bi zaustavili relativizaciju uloge Miloševića u propasti srpskog društva i čitavog okruženja.

"Društvo danas mora da kaže koje su bile Miloševićeve greške, a ne da se skriva iza činjenice da je umro pre presude u Haškom trinunalu", rekao je on i dodao da je Milošević izbegao odgovornost za svoju politiku.

"Politički sud svakako ne sme izbeći i zato insistiramo na jasnom definisanju njegove uloge u političkom životu Srbije", zaključio je Jovanović.(agencije/MONDO, foto Tanjug/arhiv)