• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DARIJA KISIĆ ODUŠEVILA SVE SVOJE FANOVE - OBJAVILA NESVAKIDAŠNJU FOTKU! Stoji pored srpskog specijaliteta i MEŠA (FOTO)

Autor Uroš Matejić

Darija Kisić Tepavčević spremila jelo "žmare" u Petrovcu na Mlavi.

 Darija Kisić Tepavčević kuva žmare u Petrovcu na Mlavi Izvor: ATA Images/Antionio Ahel

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Srbije, Darija Kisić Tepavčević, oduševila je sve svoje fanove jer se pre dva dana dohvatila, "kazana i poklopca" i spremila ručak, za čiju pripremu je potrebno pored kazana provesti 16 sati. Ona je u opštini Petrovac na Mlavi spremila tradicionalni viševekovni specijalitet "žmare".

U Petrovcu na Mlavi, ali pogotovo u vlaškim selima, priprema se ovaj specijalitet. Smatra se da je star oko 300 godina. Stanovništvo i dan danas čuva žmare od zaborava, a njegovu pripremu zahteva angažovanje nekoliko osoba. Žmare se najviše sprema u vlaškim selima Ranovac, Manastirica i Kladurovo.

"Danas sam u Petrovcu na Mlavi imala priliku da učestvujem u kuvanju jedinstvenog jela zvanog 'mare' koje se pravi 18 sati. Sastoji iz kukuruznog brašna, ovčetine i praziluka", navela je Darija na svom Instagram profilu.

Nekada se ovaj specijalitet pripremao na svadbama u vlaškim selima - jelo je servirano na kraju, posle pečenja ili umesto njega. U današnje vreme može svako da ga napravi ako želi da oseti ukus starinskog vlaškog specijaliteta. Nekada se žmare pripremalo za svečanije prilike češće, priprema se i danas, ali sve manje.

Za pripremu žmareta potrebno je pored kazana provesti 16 sati. Da bi se napravio ovaj specijalitet, potrebno je ovčije meso, kukuruzno brašno, praziluk. Pored ovčijeg može da se koristi kokošije, ćureće i goveđe meso. Kada se žmare priprema od ovčijeg mesa, koristi se isključivo meso bez loja koje se potapa u vrelu vodu. Ta voda je prethodno skuvana u kazanu i u njoj se pre dodavanja mesa ukuva praziluk. Posle nekoliko časova, kada se meso raskuva, vrši se proceđivanje mesa i odvaja se kako bi se mišićna vlakna posebno izdvojila i vratila u proceđenu čorbu na dokuvavanje. Nakon toga se postepeno dodaje kukuruzno brašno (a može i pšenično) i kuva se, neprestano mešajući, sve dok smesa ne postane potpuno sjedinjena. Specijalitet se servira dok je veoma vruć.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Darija Kisić Tepavčević

Komentari 14

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дачмонд

Ја мислијо гола :(((

Zlatko

Meni se cini da ona provodi 16 sati ispred ogledala da namjesti make up da se može u javnosti pojaviti a o kuhanju ima pojma jednako kao i ja.

Xeks

Mesaj Darja,za drugo i nisi.

special image