Vest da će čuvaru srpskog vojničkog groblja "Zejtinlik", Đorđu Mihailoviću, biti postavljena bista na mestu na kom je proveo ceo svoj život, obradovala je javnost. A, onda je usledio hladan tuš.

Naime, kako MONDO saznaje, Zavod za zaštitu spomenika nije odobrio realizaciju te ideje.

Kako saznajemo od izvora upućenog u slučaj, njihov stav je da bi se time "deda Đorđe stavio u povlašćeni položaj u odnosu na oca i dedu, koji su takođe bili čuvari groblja, ali i na ostale borce, koji počivaju tu". 

Od Zavoda za zaštitu spomenika, do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili odgovor niti objašnjenje, ukoliko je ovo njihova odluka, zbog čega je doneta

Inicijativa je potekla od livnice Jeremić, a kako su nam rekli, ideja se rodila tako što svake godine poklone makar jednu bistu nekom zaslužnom Srbinu koji nema još nema podignut spomenik.

Bista deda Đorđa sa Zejtinlika
Privatna arhiva 

"Ovoga puta to je deda Đorđe, koji je svoj život posvetio očuvanju od zaborava naših heroja, koji su kosti ostavili za svoju domovinu", rekao je tada za MONDO Slobodan Jeremić, vlasnik livnice.

Prema našim saznanjima i konzulat u Solunu, ali i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, stavili su se na raspolaganje ukoliko bude potrebna bilo kakva pomoć, a isto smo saznali i od izvora iz Ministarstva spoljnih poslova, koji nam je potvrdio da su za inicijativu saznali iz medija, ali su u potpunosti "tu da na bilo koji način podrže odavanje počasti čoveku koji je toliko zadužio Srbiju".

Pred livnicom Jeremić je bio finalni deo procedure za dobijanje neophodnih dozvola, pa je u planu bilo da svečano postavljanje i otkrivanje biste bude upriličeno 2. jula, na godišnjicu smrti deda Đorđa.

Inače, bista je delo vajara Ljubomira Lackovića, a našem portalu ustupljena je fotografija izrađenog dela u glini. Na leđima deda Đorđa, Lacković je uradio reljef Zejtinlika na kome dominira lik arhanđela Mihaila.

Svi oni koji pak budu želeli da vide ovo delo, to će moći da urade u livnici, kako saznajemo, gde će od ponedeljka ipak biti izložena, a razmatra se i ideja da bude poklonjena nekom muzeju.

Zejtinlik (1).jpg
Mondo/Jelena Nikolić 

Deda Đorđe je bio treća generacija Mihailovića koji su čuvali srpsko vojničko groblje, posle oca Đura i dede Sava.

Savo, Srbin iz Grblja, tražio je i sakupljao posmrtne ostatke svojih drugova i saborce, a potom ih čuvao do svoje smrti 1928. godine. Njega je nasledio Đorđev otac, Đuro, koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije. Kad je Đuro umro 1961. godine sahranjen je uz svog oca na Zejtinliku, a dužnost čuvara groblja pripala je tada Đorđu.

Danas sva trojica počivaju na ovom mestu.

(Mondo.rs)