Nakon što je kao bomba odjeknula vest da je grupa ruskih podmornica i brodova stigla na Kubu prethodne nedelje, otkriveno je da je podmornica Kazan primećena kod zapadne obale Škotske pre nego što je stigla do centralne Amerike, javlja "BBC". Ruska podmornica, koja je teška oko 13.800 tona i nema nuklearno naoružanje prema informacijama američkih obaveštajaca, nije ušla u britanske vode, ali je britansko Ministarstvo odbrane svakako odmah obavestilo premijera Rišija Sunaka.

Rusku podmornicu identifikovao je britanski ratni avion Poseidon P8 dok je 5. juna patrolirao blizu Irske. Rutinski nadzori vrše se stalno kako bi "odvratili zlonamerne aktivnosti i kako bi bili zaštićeni britanski nacionalni interesi".

Da podsetimo, podmornica Kazan stigla je zajedno sa grupom ruskih brodova na Kubu u sredu 12. juna u ranim jutarnjim časovima. Vojnu vežbu je održala ruska grupa na Karibima na svega nekoliko stotina kilometara od Floride.

Pogledajte fotografije ruskih brodova i podmornica sa Kube

YAMIL LAGE / AFP / Profimedia Ruska podmornica

Ričard Kemp, penzionisani britanski oficir, je u analizi za "Telegraf" rekao da je podmornica Kazan jedna od "najpotentnijih" oružja u floti koju poseduje Moskva. Međutim, smatra da ne treba biti zabrinut zbog ovog "manevra" Moskve jer ova poseta Rusa ima za cilj da ojača odnose sa Kubom i da se "pokaže pred svetom".

"To je normalna praksa za sve države, uključujući tako veliku pomorsku silu kao što je Rusija", nadovezao se Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

BONUS VIDEO:

Podmornica TIKTOK/abbijaxxxon

(MONDO/A.B.)