Tači protiv blokade prelaza | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Tači protiv blokade prelaza

Premijer Kosova Hašim Tači protivi se blokadi koju je za 14. januar najavio kosovski pokret "Samoopredeljenje". Kosovska vlada je, generalno, zadovooljna sprovođenjem dogovora s Beogradom o slobodi kretanja.

Premijer Kosova ističe da nasilne akcije nisu prihvatljive i da "Samoopredeljenje" najavama o blokadi administrativnih prelaza sa Srbijom "sprovodi srpski model".

Tači je pripadnike tog pokreta nazvao pseudopatriotama i dodao da "patriotizam danas jeste poštovanje Ustava i zakona Kosova a ne blokiranje puteva i graničnih prelaza".

Prema njegovim rečima, vlast na Kosovu "neće biti uzeta silom već putem slobodnog glasanja na izborima".

Takođe danas, Pokret za ujedinjenje, koji je deo koalicione liste pokreta "Samoopredeljenje" i koji u Skupštini Kosova ima dva poslanika, nije podržao odluku pokreta "Samoopredeljenje" o blokadi administrativnih prelaza između Srbije i Kosova.

Pokret za ujedinjenje ne podržava odluku o blokadi prelaza zbog toga što smatra da takav potez može dovesti do anarhije u pokrajini.

Kosovska vlada ocenila je, inače, danas da se sporazum o slobodi kretanja koji se primenjuje od 26. decembra uglavnom dobro sprovodi uprkos nekim problemima, koji su prevaziđeni angažovanjem posrednika Evropske unije u razgovorima o tehničkim pitanjima, prenosi Tanjug.

U saopštenju Vlade se navodi da je, prema izveštaju kosovske policije, od 26. decembra do 9. januara sa Kosova u Srbiju ušlo je 2.949 lica i 899 automobila.

Sa novim sporazumom postignutim u Briselu, prvi put od juna 1999. godine građanima Kosova dozvoljeno je da uđu u centralnu Srbiju sa ličnim kartama Kosova.

"Ovaj sporazum je zasnovan na reciprocitetu i angažovanju na stvaranju olakšica za slobodu kretanja prema standardima EU", kaže se u saopštenju.

Vlada procenjuje da ovaj sporazum ima značaja posebno za građane Kosova koji rade u inostranstvu i koji pored drugih alternativa dolaska na Kosovo mogu da koriste i ovu mogućnost otvorenu sporazumom Prištine i Beograda o slobodi kretanja, postignutim 2. jula u Briselu.

U saopštenje Vlade Kosova se istiće da su tokom praznika, zbog pojačanog saobraćaja nastale neke prepreke u periodu od 6 do 9. januara ove godine na prelazima Merdare i Bela zemlje kada je došlo do dugih kolona i dugotrajnog čekanja.

Srpska strana je, prema saopštenju vlade, takve problema opravdala teškoćama tehničke prirode pošto elektronski sistem za unošenje podataka otežano funkcionisao zbog velikog broja prelazaka.

Kosovska vlada se založila za rešavanje ovih problema i zatražila posredovanje EU koja je garant sporazuma.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU