Ahtisari: Srbi izgubili Kosovo bez mene | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

Ahtisari: Srbi izgubili Kosovo bez mene

Marti Ahtisari izjavio je da ne oseća krivicu prema pravima Beograda i da njegov plan nije kriv što je Srbija izgubila pravo da upravlja Kosovom.

"Ne osećam nikakvu krivicu. Zašto bih? Pitanje vam je poput - da li Rusija treba da ima uticaj u Finskoj? Ne. Obe zemlje su nezavisne i tako međusobno treba da se odnose. Ne treba zaboraviti istoriju, šta se događalo na Balkanu. I kada su se određene stvari dogodile, Srbija je izgubila pravo da upravlja Kosovom. To je jasno rečeno, i moj plan je jasan oko toga", objasnio je bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN u pregovorima o budućem statusu Kosova Marti Ahtisari u intervjuu frankfurtskim "Vestima".

Ahtisari je istakao da je sa njegovim planom sve u redu, i da su svi znali šta će ponuditi već početkom 2006. godine.

"Nakon sastanka u Londonu 31. januara 2006. zamolio sam članice Kontakt grupe da proslede privatne poruke Beogradu, Prištini i kosovskim Srbima. Prva tačka tih osam privatnih poruka je bila veoma jasna: U svetlu onoga što se dogodilo na Kosovu, zbog akcija Srbije, povratak Kosova unutar Srbije nije održiva opcija", naveo je Ahtisari.

Prema njegovim rečima, to su svi znali, i zato su pregovori bili na neki način akademski, jer Srbija nije želela da sarađuje.

"Ali, poruka je bila jasna, i drago mi je da sam napravio plan koji je sve na svetu podsetio da ako se određene loše stvari dogode, oni koji su na vlasti će izgubiti pravo da upravljaju", priseća se Ahtisari.

On je kazao da je uvek smatrao da je pogoršanje odnosa Amerike i Rusije dovelo do toga da Rusija blokira proces u Savetu bezbednosti UN, tako da to nema puno veze sa Kosovom, već sa bilaterarnim odnosima ove dve države.

"Tokom pregovora dok je plan pravljen nije bilo nikakve saradnje sa Srbijom, srpskim profesionalcima je bilo zaprećeno da će izgubiti svoje poslove, ukoliko budu sarađivali. Kolege i ja smo želeli da imamo najbolju moguću zaštitu manjina, naročito za srpsku zajednicu, i ne verujem da ćete naći bolje mehanizme zaštite od onih u planu. Nije krivica plana, već stavovi ljudi", naglasio je Ahtisari, dodajući da svi moraju da se menjaju, i ne samo političari na ove strane.

Za to je, prema njegovim rečima, potrebno vreme i to će biti "dugogodišnje vežbanje".

Kada je reč o dijalogu Beograd i Prištine, Ahtisari je poručio da "umesto da govore da će pregovarati trebalo bi najpre da sprovedu ono što je dogovoreno".

"Nijedna zemlja u ovom delu sveta ne može da pomisli da će ući u Evropsku uniju ukoliko ima unutrašnje ili probleme sa komšijama. To je poruka otrežnjenja za sve, ako žele da se pridruže. Zaista, ne mogu da zamislim EU, bez obzira na to da li je reč o zapadnom Balkanu ili ne, da uzme ikoga kao članicu, ako ta zemlja nema mir sa komšijama", rekao je Ahtisari.

Što se severa Kosova tiče, Ahtisari naglašava da nije za počinjanje bilo kakvih novih pregovora, jer su granice takve kakve jesu.

Međutim, on je za "Frankfurtske vesti" ukazao da treba da se primeni ono što plan kaže, a vidi na većinski srpskim opštinama južno od Ibra da dobro funkcioniše.

(Tanjug)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

slobodan

jeste da, i vreme je da Laponija najzad dobije nezavisnost

marks

Odlicni komentari,zaboravio sam sta sam hteo reci,al to je otprilike to,rekoste sve vec.

Zeowulf

Čuj,ne oseća krivicu...Pravi zlikovac se nikada ne kaje. On uvek radi u ime "viših" ciljeva i čvrsto veruje u to!

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU