• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Devenport: Prvo poglavlje se otvara 2015.

Izvor Beta

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je da bi Srbija mogla da postane članica EU 2020. godine, a da je realno da prva poglavlja budu otvorena početkom 2015. godine

"Brzina kojom ćete se kretati na evropskom putu zavisiće od napora Srbije, političke volje da se sprovedu reforme, i kapaciteta vaše vlade da vodi pregovore. To zahteva formiranje pregovaračkog tima što je pre moguće i, u tom slučaju, cilj da uđete u EU do 2020. imao bi izgleda za uspeh", rekao je Devenport u intervjuu za "Večernje novosti" od petka.

Istakao je i da priznanje Kosova nije uslov za ulazak Srbije u EU, već sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, zahtev za napredak u dijalogu treba tumačiti kao deo ispunjavanja kopenhaških kriterijuma za članstvo, a to je regionalna saradnja.

"Šta će sve biti sadržina sporazuma rano je reći, ali on će sigurno morati da reflektuje sva pitanja u vezi sa sveobuhvatnom normalizacijom. Jedna od ključnih oblasti je dosledno pridržavanje dogovora Beograda i Prištine da se neće međusobno blokirati na putu ka EU," ukazao je Devenport.

On nije mogao da potvrdi da li će normalizacija odnosa sa Kosovom  biti ključno merilo za otvaranje pregovaračkih poglavlja, već je objasnio da će merila biti utvrđena akcionim planom koji će biti napravljen nakon dolaska ekspertske misije Evropske komisije u Srbiju.

"Ako sve bude išlo po planu, i uzimajući u obzir iskustva drugih zemalja, bilo bi realno da se prva poglavlja otvore početkom 2015," kazao je Devenport.

Govoreći o problemu lažnih azilanata i mogućem uvođenu viza Srbiji, izjavio je da je "vlada u potpunosti svesna problema" i da EU očekuje adekvatne korake.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dunja

niko nama nije kriv za našu propast. Za našu propast smo sami krivi i sve više smo sami krivi. Zbog pojedinačnih interesa ne možemo da uredimo Katastar i ja sam podnela za ispravku pogrešno unetih podataka u listu nepokretnosti kod Službe za katastar nepokretnosti godine 2004. ali još nisam dobila pravilnu ispravku da dana današnjeg( 2015.g. ) zbog toga što je jači interes pojedinca zainteresovanog za moju imovinu nego uređenje Katastra. Isto tako sud dodeljuje moju državinu i posed na mojoj imovini trećem licu koji je provalio u moj posed bez ikakvih pravno valjanih dokumenata i to je dokaz da je jači interes pojedinca nego pravilan i na Zakonu zasnovan rad suda. KO JE NAMA KRIV ŠTO TRAŽIMO DA BUDEMO ČLANICE OVOG ILI ONOG ČLANSTVA- MI SAMI. Mogli smo da napravimo državu nad državama, da uredimo pravosuđe po principu zaštite privatne svojine : čija je svojina toga je i pravo, ( danas svi provalnici imaju veću zaštitu što su provalili u tuđu imovinu nego sam vlasnik (a ne daj bože još i da brani svoju imovinu..) , mogli smo da donesemo drastične mere protiv onih koji menjaju podatke u Katastru mimo znanja vlasnika nepokretnosti, mogli smo da uvedemo smrtnu kaznu za ubistvo, teške krađe, pljačkanje države i drugo. Niko to nama nije mogao da zabrani samo mi sami zbog interesa pojedinaca nećemo da se organizujemo.

NE U EU

Kada bi se organizovao referendum o ulasku u EU, velika vecina bi bila protiv, zato vlast i nece da raspisu... Nije narod vise naivan, i zna koliko bi to bilo stetno za Srbiju. A vlast srlja tamo iz ko zna kakvih interesa...

goran

2200 de je to eto toga brzo

special image