FBI potvrdio gardisti ubijeni

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija

"FBI potvrdio - gardisti ubijeni"

Zastupnik porodica dvojice stradalih gardista Vladan Batić izjavio je u četvrtak da nalaz američkog FBI potvrdjuje nalaz državne komisije, koja je ustanovila da su gardisti 5. oktobra 2004. godine ubijeni i da potpuno isključuje prvu verziju vojnih pravosudnih organa, po kojoj je Dražen Milovanović prvo ubio Dragana Jakovljevića pa sebe.

Zastupnik porodica dvojice stradalih gardista Vladan Batić izjavio je u četvrtak da nalaz američkog FBI potvrdjuje nalaz državne komisije, koja je ustanovila da su gardisti 5. oktobra 2004. godine ubijeni i da se nije dogodilo istovremeno ubistvo i samoubistvo.

"Nalaz FBI potpuno isključuje prvu verziju vojnih pravosudnih organa, po kojoj je Dražen Milovanović prvo ubio Dragana Jakovljevića pa sebe. Isključuje i drugu verziju po kojoj je Jakovljević ubio Milovanovića, a zatim izvršio samoubistvo rafalnom paljbom sa tri metka", rekao je Batić na konferenciji za novinare.

I predsednik nevladine organizacije Liga eksperata Božidar Prelević, nekadašnji šef nezavisne komisije koja je ispitivala okolnosti pod kojima su stradali vojnici, ocenio je da je balistička ekspertiza FBI potvrdila da je za smrt gardista odgovorna treća osoba. Prelević je rekao Tanjugu da prevod izveštaja o veštačenju FBI, iako ne sadrži zaključak, jasno ukazuje da nijedan od vojnika nije mogao da počini samoubistvo.

Batić je naveo da je u laboratoriji FBI izvršeno balističko veštačenje, a ne i sudskomedicinsko i da FBI nije dao mišljenje, nego samo nalaz.

Batić je rekao da mu je istražni sudija Dragan Lazarević preneo da su mu američki stručnjaci u telefonskom razgovoru rekli da "oni ne daju mišljenje", i dodao da u nalazu FBI piše da su mu dokazi dostavljeni 16. novembra 2006. godine, 11 meseci posle naredbe Lazarevića. "Zašto smo onda izgubili dve godine i zašto je traženo mišljenje nekoga ko ne daje mišljenje? Lažna rašomonijada se nastavlja", rekao je Batić i najavio da će tražiti da bude izvršeno još jedno sudsko-medicinsko veštačenje.

Zastupnik porodica gardista rekao je i da je dobio "neproverenu i nepotvrdjenu informaciju" da je umro Mirko Papić, koji je na dan pogibije bio u patroli sa Jakovljevićem i Milovanovićem, ali nije bio u njihovoj blizini kada su stradali.

Batić je rekao da u izveštaju FBI ima nepreciznosti koje su posledica neodgovarajućeg čuvanja i pakovanja odeće gardista, ali je istakao da je utvrdjeno da su dve rane na telu Jakovljevića nastale posle ispaljivanja metka sa daljine od 3,3 metra, a jedna iz blizine, takozvanog prislona. "Nemoguće je da se Jakovljević ubio sa daljine od 3,3 metra, jer nijedan čovek nema tako duge ruke", precizirao je Batić.

Prelević je ukazao da FBI nije na odeći Milovanovića pronašao "defekte koji imaju fizičke karakteristike prislona cevi ili ispaljenja iz bliskog kontakta", što, prema Prelevićevim rečima, takodje potpuno isključuje mogućnost samoubistva u slučaju tog vojnika.

Kada je reč o vojniku Jakovljeviću, FBI je, izmedju ostalog, utvrdio da u okolini jednog oštećenja na bluzi nema tragova barutnih čestica, što znači da je zrno ispaljeno sa udaljenosti veće od 3,3 metra. Oko jednog oštećenja na odeći Jakovljevića su pronadjene barutne čestice "koje nemaju specifičan raspored", što, prema Prelevićevim rečima, znači da je zrno ispaljeno sa daljine veće od pola metra. Na opasaču Jakovljevića nalazi se oštećenje nastalo opaljenjem iz prislona, ali ostala oštećenja na odeći, kako tvrdi Prelević, ukazuju da te rane on nije mogao da nanese samom sebi. "Od rana koje je imao Jakovljević, fizički je bilo moguće da on sebi nanese samo ranu u predelu opasača", rekao je Prelević.
FBI je u ponedeljak dostavio izveštaj o superveštačenju dokaza pogibije Jakovljevića i Milovanovića, pošto je veštačenje 28. decembra 2005. godine naredio istražni sudija Dragan Lazarević, koji je u medjuvremenu postavljen za sudiju Specijalnog suda.

U izveštaju se navodi da je „nekoliko komada odeće dvojice srpskih vojnika, Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića, poslato na analizu ostataka baruta da bi se utvrdila razdaljina sa koje su ispaljeni meci". Pored toga navodi se da je pregledana samo uniforma.

U izveštaju se navodi da na maskirnoj jakni Dražena Milovanovića je analizirano 13 rupa, ali je za svega tri utvrđeno da je maksimalana razdaljina s koje je pucano iznosila 3,35 metara, dok za ostale nije bilo dovoljno ostataka baruta da bi se utvrdila udaljenost.

Na jakni nije pronađena ni jedna rupa koja bi ukazivala na metak koji je ispaljen iz cevi prislonjene na odeću ili iz neposredne blizine. Interesantna je rupa broj 12, koja se nalazi na sredini leđa, jer nije potpuno jasno kako su nastali slabi ostaci nitrita koji su nađeni oko nje. Na Draženovim pantalonama nije bilo rupa od metka.

Na jakni Dragana Jakovljevića analizirano je šest rupa. Za tri je utvrđeno da su nastale od hitaca koji su ispljeni sa maksimalne udaljenosti 3,35 metara. Analiza rupa na pantalonama pokazala je istu udaljenost, ali je za rupu na opasaču utvrđeno da je nastala iz nesposrednog prislona.

Izveštaj iz laboratorije u Kvantiku ima sedam strana i sadrži samo balističku procenu stručnjaka, ali ne i sudsko-medicinski nalaz. Stručnjaci FBI koji su uradili izveštaj voljni su da daju iskaz preko video linka, ili čak lično, ako za tim bude potrebe, saznaje „Blic“ od izvora bliskih istrazi.

Takođe, Amerikanci su tom prilikom saopštili i da će sve dokaze, koji su im poslati, vratiti za koji dan preko centrale FBI za ovaj deo Evrope u Sarajevu - kaže izvor blizak istrazi. Izveštaj FBI čekao se pune dve godine, jer se dokumentacija od kada je poslata iz Srbije, gotovo godinu dana nalazila u srpskom konzulatu u Frankfurtu i srpskoj ambasadi u Berlinu.

Vojnici Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović izgubili su život pod nerazjašnjenim okolnostima. Tada još postojeće vojno pravosuđe sa istražnim sudijom Vukom Tufegdžićem utvrdilo je da su gardisti stradali u međusobnom obračunu.

Međutim, nedugo zatim, zbog sumnje u profesionalnost rada vojnih pravosudnih organa Savet ministara SCG i Vrhovni savet odbrane formirali su Nezavisnu komisiju. Nezavisna komisija, koju je predvodio advokat Božo Prelević, došla je do sasvim suprotnih zaključaka - da je na gardiste pucala treća osoba.

(Agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader