Taj portal piše i da kosovski lideri rizikuju da dugoročno pokvare odnose Prištine sa Vašingtonom i Briselom.

U tekstu koji je za evropsko izdanje "Politika" napisao ugledni američki novinar Čak Sudetić, Tači i "klika oko njega" se optužuju da namerno sabotiraju osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK kako bi izbegli odgovornost za zlodela opisana u izveštaju Dika Martija, uključujući i trgovinu ljudskim organima.

"Zapadni diplomati spekulišu da je Tačijeva javna podrška osnivanju suda političko pozorište i da on iza scene radi na tome da se to što više odloži, ne prezajući ni od zastrašivanja poslanika sopstvene stranke", navodi "Politiko", uz pretpostavku da je to verovatno zato što se Tači pribojava da i sam ne bude optužen.

U tekstu se citiraju delovi Martijevog izveštaja, kao i analize zapadnih obaveštajnih agencija prema kojima su Tači i drugi komandant OVK odgovorni za više od 400 slučajeva kidnapovanja, progona, ilegalnog pritvaranja i ubistava Srba, Roma i "nelojalnih" Albanaca nakon povlačenja srpskih bezbednosnih snaga sa Kosova 1999. godine.

"Tači se ponaša kao zver u kavezu", citira "Politiko" neimenovanog predstavnika međunarodne zajednice u Prištini.

Sudetić citira brojne zapadne diplomate koji kažu da višekratno odlaganje donošenja zakona o specijalnom sudu u kosovskom parlamentu preti da trajno ugrozi odnose Kosova sa SAD i Evropskom unijom.

U tekstu se navodi da zapadne zemlje, razočarane Tačijem, neće formalno prekinuti odnose sa Prištinom, ali će Vašington verovatno prestati da ohrabruje strane investitore da ulažu u Kosovo i da nagovara zemlje koje nisu priznale Kosovo to učine.

Sem toga, SAD i zapadnoevropske članice Saveta bezbednosti bi mogli da prihvate ruski predlog da Specijalni sud, umesto kosovske skupštine, osnuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, što bi oštetilo međunarodni položaj Kosova i dalo priliku Srbiji, koja se nikad nije odrekla tog dela svoje teritorije, zaključuje "Politiko".