Srbija

Ruski ambasador: Prištino, u čemu je problem? Kosovo NIJE država

Izvor mondo.rs

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko preko svog Twitter naloga odgovorio vlastima u Prištini povodom kritika na njegov javni istup pre nekoliko dana u Beogradu.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Vlastima u Prištini nikako se nije dopalo to što je ruski ambasador, tokom izlaganja o ruskoj politici na Balkanu u Institutu za međunarodnu politiku u Beogradu, u nekoliko navrata govorio o Kosovu kao "lažnoj državi" i naglašavao da je to srpska zemlja i da se mora poštovati Rezolucija Saveta bezbednosti 1244.

Govoreći o kosovskom problemu, Harčenko je u tom javnom nastupu, koji inače nije do sada bio uobičajen kada je reč o inostranim diplomatama, istakao da je Kosovo "srpska zemlja", da je državnost Kosova lažna, kao i da će Rusija podržati svako kompromisno rešenje, koje odgovara Srbiji i međunarodnom pravu.

Istakao je i da trenutno ne postoje osnovni preduslovi za nastavak pregovora Beograda i Prištine i da, pre svega, treba ukinuti takse na uvoz robe iz Srbije, za koje je rekao da "nemaju veze sa realnošću".

To se, naravno, vlastima u Prištini nije svidelo, pa su ambasadora Rusije žestoko kritikovali, poručujući mu da prihvati realnost.

Bocan-Harčenko im je odgovorio posredstvom Twitter-a: