Srbija

Protest u Deliblatu: Nećemo migrante, hoćemo koronu! (VIDEO)

Autor Pavle Knežević

"Neka se ovde leče naši ljudi zaraženi koronom", "neću da dadiljam migrante po cenu otkaza", neke su od poruka sa protesta

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Više od 500 stanovnika opštine Kovin okupilo se u Deliblatu da bi protestovali protiv odluke Komesarijata za izbeglice i migracije o naseljavanju migranata sa bliskog istoka i Afrike u Školsko rekreativni centar Čardak u Deliblatskoj peščari.

Kako prenosi portal ePančevo, demonstranti su tražili da se tu smeste građani Srbije koji su zaraženi virusom korona. Pogledajte snimak OVDE.

Okupljeni su svojim vozilima blokirali ulaz u Deliblato, kao i ulaz u ŠRC Čardak. Pokrenuta je i online peticija, koju je do sada potpisalo više hiljada građana Srbije.

"Zašto migranti? Zašto se ovde ne stacioniraju naši ljudi, kojima je potrebna izolacija zbog virusa Covid-19? Opština Kovin svakako nema smeštajne kapacitete za zaražene koronom, kapacitete koje od nje traži Ministarstvo zdravlja! Pa, gde je bolje za one čija je pluća napao virus, nego u vazdušnoj banji kakva je Deliblatska peščara? A to što građane niko ništa nije pitao, niti obavestio, druga je priča", prenosi ePančevo reči okupljenih u Deliblatu.

Isti izvor piše i da zaposleni u ŠRC Čardak "strahuju za svoju egzistenciju", jer ne mogu da budu raspoređeni na druga radna mesta u JP "Vojvodinašume", a Komesarijat nema nameru da ih preuzme.

"A i da nas preuzmu, neću da dadiljam migrante, makar i otkaz dobio. Svakodnevno čitamo iskustva medicinskih i drugih radnika iz zemalja EU, koji moraju da brinu o njima, a prema kojima se migranti ophode nasilno i sa nipodaštavanjem. Neću, ni po cenu otkaza", prenosi ePančevo reči neimenovanog zaposlenog.

Ovaj portal piše i da se primopredaja objekata između Komesarijata i JP "Vojvodinašume" desila se 20. marta, ali da je dokument kojim je to utvrđeno sačinjen sa greškom, pošto u njemu navodno piše da se ŠRC Čardak nalazi u opštini Alibunar, a ne u opštini Kovin, gde se i nalazi.

ŠRC Čardak nalazi se u prvom stepenu zaštite, Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara.

Ne znamo da li je u pitanju ksenofobija ili nešto drugo, ali nadamo se da će i ovaj protest imati slični epilog kao pre dve i po godine u Šidu. Tada su roditelji protestovali jer nisu hteli da migrantska deca idu u školu sa njihovom, ali kada su ugledali decu, videli su da su u pitanju - deca, i odustali od protesta.