Srbija

RUSIJO, POMOZI! Vlada Srbije traži pomoć zbog korone

Izvor mondo.rs Izvor sputnjik

Vlada Srbije odlučila je na današnjoj sednici da zbog situacije izazvane koronavirusom zatraži pomoć od Rusije.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Srbija je tražila konkretnu pomoć u okviru sporazuma o satadnji Srbije i Rusije u vanrednim situacijama.

Zvaničan predlog je podnelo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Podsećamo, ministar spoljnih polova Rusije Sergej Lavrov obećao je u telefonskom razgovoru ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću da će Rusija, kao i uvek, pomoći Srbiji u nabavci dodatne medicinske opreme koja bi bila neophodna u slučaju naglog porasta broja obolelih.

Prema najnovijem preseku 26. marta u 15 časova, u poslednja 24 sata u Srbiji je registrovano 73 nova slučaja obolelih od korona virusa. Njih 47 je hospitalizovano.

Preminula je još jedna žena stara 48 godina, dok je u četvrtak ujutru objavljeno da su još dve osobe preminule u Srbiji od korona virusa. Zaražena je i prva trudnica u Srbiji koja se nalazi na GAK "Narodni front".

U Srbiji su uvedene nove mere protiv širenja korona virusa. Podsećamo vas da su na snazi zabrana kretanja i policijski čas, i da su socijalna distanca i često, pravilno pranje ruku najvažniji u preventivi.

"Institut za javno zdravlje apeluje da se merama koje su uvedene spreči širenje virusa među ljudima. Epidemiološke službe prate stanje, situacija je teška i u drugim zemljama i ključ ove borbe je preventiva. Molimo javnost za pomoć, da se poštuju sve preporuke i mere," rekla je dr Jovanović.

Pročitajte i odgovore epidemiologa na najčešća pitanja, koliko se virus zadržava na kojoj površini i najbolje savete stručnjaka za boravak u samoizolaciji.

Evo šta kaže ekspert kada će prestati pandemija korona virusa. Pročitajte i kako su izgledale pandemije kroz istoriju.