Uživo

Ovo su ekonomske mere vlade - 5,1 milijarda evra!

Ministar finansija izneo plan države za ekonomski izlazak iz krize.

U 15 časova održana je dramatična konferencija za novinare doktorskog tima, sa kojeg je poslata poruka da je ovo najgori dan za Srbiju u vreme epidemije virusa korona.

Sat kasnije, ministar finansija Siniša Mali izašao je pred novinare u Palati Srbija, objasnio da je predsednik Aleksandar Vučić odsutan jer se ne oseća dobro, pa predstavio konkretne ekonomske mere za oporavak privrede.

Mali je naglasio da je vlada za paket mera pripremila 5,1 milijardu evra, a taj paket je predstavio u četiri tačke, zaključno sa onom prema kojoj će svi punoletni građani Srbije dobiti po 100 evra, "da bi osetili snagu države i optimizam posle teškog perioda".

Ovo su ekonomske mere vlade:

1. Mere poreske politike (sa ukupnom vredošću 1,3 milijarde evra)

"Na ovaj način država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabrujemo privredne subjekte da plaćaju neto zarade i da tako održe zaposlenost. Dajemo im mogućnost da obaveze isplate u 24 jednake rate, ali ne pre 1. januara 2021. godine", objasnio je ministar.

2. Direktna pomoć preduzetnicima u isplati minimalne zarade (97,3 milijarde dinara)

"Jedna mera proizilazi iz druge. Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima (to je više od 900.000 građana Srbije) u iznosu od 3 minimalne zarade. Svakom zaposlenom u tim preduzećima država Srbija uplatiće 750 evra u naredna tri meseca. Dakle, direktno na račun. Ozim toga, vlada predlaže i podršku od 50 odsto minimalne zarade za zaposlene u preduzećima koja su dobila odluku o prekidu rada. Kada u velikim preduzećima dobijate to rešenje, onda je sa ovih 50 odsto pomoći to je velika pomoć da se lakše prebrodi kriza.

3. Direktna podrška likvidnosti privredi (2,2 milijarde evra)

"Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo sistem, pre svega za privrednike. Jeftini krediti, jedan odsto kamate za mikro, mala, srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, zarade. Njima ćemo pomoći kroz Fond za razvoj. A idemo i sa garantnom šemom u iznosu od 2 milijarde evra. Krediti u kojima banke nemaju veliki rizik"

4. Direktna pomoć svakom punoletnom građanu (70 milijardi dinara)

"Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara i svakom punoletnom građanu uplatili iznos od 100 evra u dinarskoj protivrednosti Ovo je veliki znak podrške, želja da unesemo dozu optimizma, da pokažemo koliko je država jaka i da svakom građaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara", objasnio je ministar.

Kompletno izlaganje ministra Siniše Malog pročitajte u sekciji "Razvoj događaja".

16:49

Mali: Hoćemo da izbegnemo zloupotrebu

Taj novac ide zaposlenima u tim preduzećima. Kako će biti plaćen - videćete. Najverovatnije preko posebnog računa, od koga će se taj novac preduzeća proslediti zaposlenima. Hoćemo da izbegnemo zloupotrebu da novac bude namenjen zaposlenima, a da ga poslodavac koristi za neke druge stvari"

16:48

"Svako punoletan da dobije 100 evra, da oseti optimizam"

"Naša želja je da svakom punoletnom građaninu, od onoga od 18 godina pa do penzionera isplatimo 100 evra. Da svako oseti snagu države, da dobije dozu optimizma i da svako prođe što lakše kroz ovu krizu, koju niko nikad nije osetio", rekao je Mali.

"Nikad nije ekonomija ovako stala. Nikad se nije desilo da nema ni prodaje, ni proizvodnje. Na teritoriji ste na kojoj nemate prethodna iskustva. Zato pokušavate da agresivnim merama pružite podršku svima. Hoćemo da budemo solidarni, jedinstveni, da svakom građaninu pomognemo što je moguće više", dodao je on.

"Vanredno stanje je uvedeno pre dve nedelje i još nemate dovoljno podataka da biste sagledali svako radno mesto i svako preduzeće. Imate kumulativne smernice", takođe je poruka ministra.

16:44

"Isplata novca od maja"

"Polovinom maja bismo uplatili prvu minimalnu zaradu, dakle jednu trećinu, a onda sledećeg meseca drugu trećinu i narednu u sledećem. Dakle, u tri meseca bismo ispunili ovo što smo obećali. Hoćemo da izbegnemo zloupotrebu, da neko dobije taj novac i onda otpusti radnike ili ode negde. Ovako obezbeđujete kontinuitet plaćanja i dajete sigurnost tim ljudima da imaju od čega da žive ako imaju mali prihod, da bi što lakše podneli krizu"

16:43

Šta su korporativne obveznice?

"Svaki subjekt ima više mogućih finansiranja poslovanja, a jedno od njih su korporativne obveznice. Nažalost, kod nas to tržište još ne postoji, jer ne postoji regulativa za to. Svako preduzeće imaće mogućnost da emisijom obveznica na tržištu kapitala prikupi dovoljno novca, između ostalog, i za nova ulaganja, postrojenja, možda proširivanja poslovanja u regionu. Izaći ćemo i sa izmenjenom regulativom tu, možda i država da kupi korporativne obveznice, dakle želimo da razvijemo tržište kapitala", rekao je Mali.

16:40

Kako će se ove mere sprovoditi u delo?

"Po pitanju načina sprovođenja mera - kada smo ih koncipirali, prva i osnovna stvar i zahtev predsednika bila je da mogu da se sprovedu. Izaći ćemo u narednih 10 dana sa pravnim okvirom, a ići ćemo poreskih prijava, preko poreske uprave. Tako ćemo doći do mikro, malih i srednjih preduizeća. Tako ćemo doći do subjekata da prijave zaposlene. I da napomenem, ovo nije pomoć za poslodavca, već za zaposlene. Ovo ide na račun onih koji rade u tim preduzećima, a ne na račun preduzeća".

Kako da plate kiriju oni koji ne rade?

"Mislim da svako ko naplaćuje kiriju rizikuje da izgubi onoga ko to plaća. Nama je bio cilj da oni koji plaćaju kiriju i ako moraju da plaćaju da im obezbedimo novac kroz isplatu tri minimalne zarade. Tih 750 evra direktno u gotovini u kešu da bi lakše prevazišli krizu. Mogu samo da apelujem, ali ne isključujem mogućnost da možda u jednom trenutku izađemo i sa dodatnim merama za one koji su najviše pogođeni krizom".

"Mislim da kada pogledate ove mere, mislim da je to po pitanju podrške države ozbiljan paket koji pokazuje snagu naše ekonomije. Ne isključujem mogućnost da izađemo sa još nekim merama", rekao je Mali.

16:29

"Aktivno pratimo situaciju"

"Jorgovanka Tabaković i njen tim rade sjajno svoj deo posla. Mislim da su još jedan ili dva instrumenta ostali u arsenalu NBS. Jedno od njih je obavezna rezerva. Ne znam da li će to koristiti ili neće. Oni prate stanje i u skladu s tim će reagovati. Pažljivo prateći situaciju koncipirali smo pojedine mere".

"Pratimo šta se dešava na tržištu. U ovom trenutku su najveći zahtevida se kroz mera poreske politike odloži plaćanje poreza i doprinosa na zarade, akontacije za poreza na dobiti. Pomoći ćemo više od 900.000 ljudi i u ovom trenutku smatram odgovorno da smo sve pokrili što je neophodno od strane države. Da li će biti potrebno više - da, verovatno. Da li smo spremni? Da, apsolutno"

 "Ovaj paket mera je rezultat teških reformi koje smo sproveli, svih ovih godina odgovorno smo vodili ekonomsku politiku, gde god je bio slobodan dinar ulagali smo ga u infrastrukturu ili smo vraćali stare i skupe dugove koje nam je neko iz prethodnog perioda ostavio. Imamo dovoljno prostora i novac koji ćemo dobiti i na domaćem i na međunarodnom tržištu i nivo duga neće preći 60 odsto u odnosu na BDP. To je nivo Mastrihta. Tako ćemo se ponašati", rekao je ministar Mali.

16:20

"Da nije bilo Vučićevih vizija, ne bismo ovo mogli"

"Velika zahvalnost predsedniku Vučiću, on zbog zdravstvenih razloga nije ovde sa nama...Da nije bilo njegovih vizija 2014. ne bismo imali prostora da pomognemo privredi, hvala mu na njegovoj viziji", dodao je Mali.
16:18

"Za kraj, ostanite kod kuće, Čuvajte zdravlje i zdravlje najbližih. Siguran sam da ćemo sa ovim merama biti još jači i još bolji posle ove krize", rekao je Mali za kraj.

16:17

"Da naša ekonomija nastavi da raste"

"Korporativne obveznice su način finansiranja na koji velika preduzeća mogu da računaju. Pokušaćemo da pomognemo velikim preduzećima i sa likvidnosti i da kapitalom za novi rad".

"Želimo da u što kraćem vremenskom periodu posle završetka ove krize, a ona će se jednom završiti, da sa ovim paketom pomoći naša ekonomija stane na noge u što kraćem vremenskom periodu. Da naša ekonomija nastavi da raste kao do pre par nedelja".

16:15

"Vlada će pomoći"

"Vlada ostaje dosledna onome o čemu je predsednik Vučić govorio - da u javnom sektoru nema smanjenja plata, otpuštanja, ni smanjenja penzija. To je doprinos naše strane da obezbedimo likvidnost i punu zaposlenost".

"Takođe, vlada će se truditi da poštuje sve obaveze iz postojećih ugovora i naravno da ćemo to uraditi, to je naša želja, da računaju na sigurne poslove i sigurne prilive".

"O sektorskoj podršci pojedinim privrednim granama. Ne znate kako će ići situacija sa ovim virusom, pratimo pomno šta se dešava u ekonomiji, gledamo kako ova kriza utiče na pojedine privredne grane, ne odbacujemo mogućnost da sektorski reagujemo i da pomognemo u narednim nedeljama i mesecima. Gledamo šta se dešava i analiziramo".

16:13

Upozorenje za one koji otpuštaju

"Ovo se neće primenjivati na preduzeća koja su od marta smanjila broj zaposlenih za više od 10 odsto. Više puta smo molili privatnike da ne otpuštaju, država će pomoći i danas smo izašli sa programom koji potpuno izlazi u susret preduzećima"

16:12

Paket ovih mera je u vrednosti 5,1 milijardu evra - ovo je program!

"To je polovina našeg budžeta, 11 odsto našeg BDP-a i nema mnogo zemalja koje imaju u odnosu na jačinu svoje ekonomije jači program", rekao je Mali, pa po tačkama najavio ekonomske mere:

1. Mere poreske politike (sa ukupnom vredošću 1,3 milijarde evra)

"Na ovaj način država na sebe preuzima poreze i doprinose na zarade i time ohrabrujemo privredne subjekte da plaćaju neto zarade i da tako održe zaposlenost. Dajemo im mogućnost da obaveze isplate u 24 jednake rate, ali ne pre 1. januara 2021. godine"

2. Direktna pomoć preduzetnicima u isplati minimalne zarade (97,3 milijarde dinara)

"Jedna mera proizilazi iz druge. Direktna pomoć mikro, malim i srednjim preduzećima (to je više od 900.000 građana Srbije) u iznosu od 3 minimalne zarade. Svakom zaspolenom u tim preduzećima država Srbija uplatiće 750 evra u naredna tri meseca. Dakle, direktno na račun. Ozim toga, vlada predlaže i podršku od 50 odsto minimalne zaposlene u preduzećima koja su dobila odluku o prekidu rada. Kada u velikim preduzećima dobijate to rešenje, onda sa ovih 50 odsto pomoći to je velika pomoć da se lakše prebrodi kriza. 

3. Direktna podrška likvidnosti privredi (2,2 milijarde evra)

"Idemo sa masivnom podrškom likvidnosti za ceo sistem, pre svega za privrednike. Jeftini krediti, 1 odsto kamate za mikro, mala, srednja preduzeća i poljoprivredna gazdinstva, zarade. Njima ćemo pomoći kroz Fond za razvoj. A idemo i sa garantnom šemom u iznosu od 2 milijarde evra. Krediti u kojima banke nemaju veliki rizik"


4. Direktna pomoć svakom punoletnom građanu (70 milijardi dinara)

"Izdvojićemo oko 70 milijardi dinara i svakom punoletnom građanu uplatili iznos od 100 evra u dinarskoj protivrednosti Ovo je veliki znak podrške, želja da unesemo dozu optimizma, da pokažemo koliko je država jaka i da svakom građaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara". 

16:05

"U odnosu na veliki broj zemalja u svetu i u odnosu na krize ih prethodnog perioda, Srbija ovu krizu dočekuje nikad jača ekonomski. Imamo novca i zato idemo sa predlogom ovih mera, da najveći teret krize uzme upravo država, da bi privreda prošla kroz krizu sa što manje posledica".

"Srbija je pre nekoliko godina bila na ivici bankrota, a tada su pokrenute teške mere i kao posledica tih mera imamo 4 godine suficit... Proizvodnja je u februaru bila 6,7 odsto veća nego u istom periodu prošle godine. To kažem jer je ovaj predlog mera rezultat i posledica reformi koje smo zajedno sprovodili. Imamo novca da pomognemo našoj privredi".

16:04

Ministar Mali: Neke mere smo sproveli, a ove tek stižu

"Stojim pred vama sa sveobuhvatnim paketom mera sa dva cilja - očuvanjem i borbom za svako radno mesto i sa pomoću preduzećima koje su najveće pogođena krizom"

"Vlada je dobila veliki broj predloga, nedoumica, sugestija oko toga na koji način treba pomoći privredi. Želim svima da zahvalim na vremenu i energiji. Pročitali smo, videli i najveći broj njihovih mera smo uvrstili u ovaj predlog mera"

"Ovo nisu prve mere koje su preduzete. Povećali smo plate za 10 odsto zdravstvenim radnicima, takođe smo išli i sa jednokratnom pomoći najstarijim sugrađanima u iznosu od 4.000 dinara. Dobiće 10. aprila celokupan iznos penzije uvećan za 4.000. Takođe, uveden je i moratorijum na 90 dana i smanjena je referentna stopa na 0,5 odsto".

16:01

Vučić se ne oseća dobro

"Ovaj program trebalo je da predstavi predsednik Vučić, ali se ne oseća dobro i obratiće se javnosti u narednih 48 sati"

Ukratko

  • Utorak je najteži dan za Srbiju od proglašenja pandemije virusa
  • U poslednja 24 časa preminulo je još sedam osoba, a zaraženo još 115
  • Do sada su zabeležena 23 smrtna slučaja
učitaj još +