• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ima 18 i više godina OD DRŽAVE stvarno DOBIJA 100 €, EVO I KAD!

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek
Izvor mondo.rs

Najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će država da podeli novac građanima potvrdilo danas odgovorno lice - ministar finansija: Svim punoletnima po 100 €, rekao Siniša Mali.

  Država daje 100 evra svakom punoletnom građaninu Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Svaki građanin Srbije stariji od 18 godina dobiće u dinarskoj protivrednosti 100 €, potvrdio je danas nedeljnu najavu predsednika Srbija Aleksandra Vučića ministar finansija Siniša Mali.

Finansijska pomoć svakom zaposlenom, nezaposlenom, penzioneru… koštaće državnu kasu 520 miliona evra ili oko 70 milijardi dinara, direktno iz budžeta, rekao je Siniša Mali na predstavljanju ekonomskog prrgrama za pomoć srpskoj privredi na otklanjanju posledica epidemije korona virusa, teškog 5,1 milijardi evra.

Možda će vas zanimati

Mnogi građani se pitaju - kad će ovo biti isplaćeno, odnosno kada će na svojim računima "videti" ovaj novac?

EVO ODGOVORA:

"Odmah nakon završetka vanrednog stanja isplatićemo tih 100 evra", rekao je Mali. 

On je istakao da je to veliki znak podrške i želje da se unese jedna dozu optimizma.

"Da pokažemo koliko je Srbija u ovom trenutku jaka, i da svakom sugrađaninu omogućimo da dobije oko 12.000 dinara. To je dobro za povećanje potrošnje, likvidnosti, ali i način na koji, kao država želimo da podržimo sve građane da zajedno prođemo kroz sve ovo", rekao je Mali.

Upitan da li je možda moglo drugačije da se rasporedi tih 100 evra, da ne bude linearn (svakom isto), nego da neko ko ima veća primanja dobiju manje, a oni sa manjim primanjima više, Mali je odgovorio:

"Ne znam kako je drugačije moglo da se rasporedi... ovo je naša želja da bude ravnopravno, solidarno, da svako oseti snagu države, da svako dobije dozu optimizma, da svako dobije podršku i da svako što lakše prođe ovu krizu, sa kojom se niko ranije nije suočio".

Ovo u svakom slučaju nije "bacanje para" kako se na prvi pogled može shvatiti, već na ekonomskoj struci zasnovana akcija da se podstakne potrošnju kao jedna od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti i postizanje privrednog rasta.

To se u teoriji zove "novac iz helikoptera", a zapravo se radi o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikoptera" može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike, koje idu kreditma preko bankarskih kanala i finansijskih tržišta.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 230

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milojko

A stace oni sto nemaju otvorene racune na koje ce da se uplati

građanin Cane

Što se ne smanje akcize za gorivo? Tako bi pomogao i poljoprivrednicima. I ovako se ne putuje mnogo...a cena berz

Kg

Od brace Kineza dobijamo 50 miliona masaka (Ruse i EU da ne pominjemo)tako rece predsednik AV ako te iste se prodaju po 120 din ili 1 e plus rukavice i plus dez.dredstva bice da ovih 100 e poklanjamo sami sebi...

special image