Srbija

MI U GRANICE NE DIRAMO, JASENOVCI I OLUJE SE NEĆE DESITI! "Ne smemo pristati na ćutanje koje donosi nove logore i kosti"

Autor Aleksandar Nastevski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao parastosu za žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Izvor: Pink/screenshot

Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve zločina-genocida NDH u koncentracionom logoru Jasenovac danas je održan parastos za ubijene, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i državni vrh Republike Srpske, položili su danas vence u Spomen-području Donja Gradina.

Predsednik Vučić je okupljene tokom svog govora podsetio na težinu zločina na tom području tokom Drugog svetskog rata. Zločin je, kako kaže, bio sistematski i potrebno je da se nikada ne dozvoli da se nešto ovako ponovo dogodi.

"Tako masovan zločin kojim je pogrom sprovođen je nešto što je teško shvatiti", rekao je Vučić.

"Najradije bih ćutao ovde, da ta ćutnja ne prelazi u zaborav. Ćutao bih da nisu decenijama ćutalio. Ovakav zločin može da se dogodi drugom, i moramo d aga sprečimo, podsećajući i sećajući se ovoga", rekao je Vučić i dodao: 

"Svet u kojem bilo čije ime ne može da bude pomenuto, od kolevke do groba, svet klanja ne sme više nikada da bude mogu, i mi danas sprečavamo takav svet".

Predsednik Vučić je istakao da je razum jedini odgovor na ovoliku nesreću i dodao da su Srbiji danas potrebni mirni odnosi sa komšijama.

On je istakao kako danas imamo tri stvari koje treba da zapamtimo. Prvo je mir koji je najvažniji za nas, drugo je da Srbija i RS mora da bude deo međunarodne zajednici i nikada više ne smemo da dozvolimo da budemo izolovani od sveta. I kao treće Vučić je naveo da nema sumnje da pravde u međunarodnim odnosima nema i da vlada licemerje.

"Jer sve što važi za druge, za Srbe ne važi", rekao je Vučić i dodao: 

"I kada vam govore da su protiv promena granica, oni su menjali granice 90-ih i 2008. i da danas im odgovara da kažu da su protiv promena granica. Mi u granice ne diramo, samo nemojte da nam govorite o pravdi".

"Nove Jasenovce i nove 'Oluje' neće se dogoditi našem narodu i to im poručuje mala, ali ponosnija i snažnija Srbija", poručio je predsednik Srbije.

Vučić je parastosa novinarima u Kozarskoj Dubici rekao da će Srbija izdvojiti više od 10 miliona evra pomoći za tri male opštine u Republici Srpskoj i jednu u Federaciji BiH.

Predsednik Srbije je tom prilikom istakao i da je potrebno da se napravi veliki memorijalni kompleks u Donjoj Gradini i da će Srbija i RS u to uložiti veliki novac. 

"Za nas je to veoma važno jer kulturu sećanja ko nema nema snagu ni u budućnosti", naglasio je on.

(MONDO)