Srbija

SLOBU BI OSLOBODILI U HAGU! Presuda Stanišiću i Simatoviću povezuje Miloševića sa zločinima, kaže britanski profesor

Autor Veljko Petranović

Profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu Džejms Gau izjavio je da presuda bivšim vođama Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kojom su osuđeni na 12-godišnje zatvorske kazne za zločine u Bosni i Hercegovini - ostavlja "pomešani utisak".

Izvor: YouTube/Printscreen/Slaven Radovic

Džejms Gau, profesor na londonskom Kraljevskom koledžu, izjavio da presuda bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kojom su prvostepeno osuđeni na dvanaestogodišnje zatvorske kazne za zločine u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini - ostavlja pomešani utisak.

"Izmenjena je oslobađajuća prvostepena presuda koja im je izrečena nakon prvog suđenja, ali sa druge strane Stanišić i Simatović osuđeni su za ograničeni broj slučajeva u odnosu na ono što je bilo obuhvaćeno optužnicom", naveo je Gau, i dodao da su osuđeni za krivična dela koja su mogla biti dokazana van razumne sumnje.

Jedan od razloga što je tužilaštvo želelo da se suđenje ponovi je udruženi zločinački poduhvat – odnosno zavera da se počine zločini i da to poveže sa Miloševićem, navodi on u izjavi za Glas Amerike.

"Zato što je Milošević preminuo pre okončanja procesa koji se vodio protiv njega. Sada deluje realno da bi najverovatnije bio oslobođen u tom postupku – da je sproveden do kraja. Zaključak je da presuda Stanišiću i Simatoviću povezuje Miloševića sa zločinima. Sa druge strane, nije bilo uspeha u dokazivanju da su ti ljudi odgovorni za sve zločine za koje je potvrđeno da su počinjeni", smatra Gau.

(MONDO)