Erdogan, međutim, nije rekao da li Turska to zaista ima u planu, primećuje Rojters.

"Neke zemlje imaju rakete s nuklearnim bojevim glavama, ne jednu ili dve. Ali nam govore da ne možemo da ih imamo. To ne mogu da prihvatim", rekao je Erdogan obraćajući se članovima njegove Partije pravde i razvoja u turskom gradu Sivasu.

Turski predsednik naglasio je da ne postoji razvijena zemlja na svetu koja nema nuklearno oružje.

Turska je 1980. godine potpisala Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, a 1996. godine Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

POČELA OBUKA ZA "S-400"

Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su turski vojnici započeli obuku za upravljanje raketnim odbrambenim sistemom "S-400" u Rusiji.

"Naš personal iz ratnog vazduhoplovsta je počeo obuku za upravljanje odbrambenim raketnim sistemom 'S-400' u ruskom gradu Gatčina", saopštilo je to ministarstvo na Twitteru, prenosi Taas.

Ranije je Jan Novikov, direktor kompanije Almaz-Antej za naoružanje, saopštio da će obuka turskih vojnika trajati od 1. septembra ove do 2. januara 2020. godine.

Krajem prošlog meseca Rusija je saopštila da je počela isporuku Turskoj drugog dela opreme za "S-400", sistema koji su Turci kupili u septembru a koji košta 2,5 milijardi dolara.

Ta isporuka je dovela u pitanje decenije strateške saradnje Turske i SAD, čak i status Turske kao članice NATO-a, a rezultirala je poništavanjem turske porudžbine za američki borbeni avion "f-35", za čije obaranje je posebno projektovan "S-400", kao i prekidom obuke turskih vojnika za upravljanje tom letelicom.