"Postali smo zemlja koja istovremeno radi na 700 projekata u odbrambenoj industriji i jedna smo od četiri najrazvijenije zemlje kada je reč o tehnologiji izrade bespilotnih letelica. Velika zasluga pripada i privatnom sektoru koji daje veliki doprinos. U petak ćemo predstaviti i prvi automobil turske proizvodnje", poručio je Erdogan na zatvaranju manifestacije "Godina profesora Fuata Sezgina" u kompleksu Aerodroma Istanbul.

On je odao počast profesoru Sezginu, turskom orijentalisti kurdskog porekla, i celoj islamskoj naučnoj zajednici, ističući da je doprinos islamskog sveta u razvoju nauke i tehnologije neprocjenjiv, prenela je agencija Anadolija.

Podsetivši na brojna otkrića islamskih naučnika u prošlosti, Erdogan je kazao da je trenutno prisutan neprihvatljivi trend pripisivanja svega dobrog Zapadu i zanemarivanja islamske civilizacije.

Dodao je da se taj trend može objasniti samo neznanjem, ako se isključi opcija da je reč o namernoj propagandi.

Erdogan je kazao da je Turska u proteklih 17 godina sprovela značajne reforme u svim oblastima, a posebno u obrazovanju i da sve te reforme sada daju plodove i zemlju vraćaju na mesto koje joj pripada na međunarodnoj sceni.

On je kazao da je upravo i Aerodrom Istanbul jedan od primera megaprojekata koje su mnogi pokušali blokirati u Turskoj.

”Odbrambena industrija je postala lokomitova razvoja nauke i tehnologije u Turskoj. Juče smo prisustvovali svečanom porinuću prve od ukupno šest podmornica turske mornarice”, kazao je Erdogan.