Tokom planiranog "tihog protesta" više stotina ljudi na lice mesta izašli su naoružani policajci, prenosi Rojters.

Do sukoba je došlo nakon što su učesnici protesta , posle čega je policija upotrebila biber sprej.

Policija Hongkonga saopštila je na Fejsbuku da su 53 osobe uhapšene i optužene za nezakonito okupljanje, ističući da su pojedini učesnici protesta pokušali da blokiraju puteve u toj oblasti.

Stalni komitet Nacionalnog narodnog Kongresa Kine razmatrao je danas nacrt zakona o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong, koji je izazvao brojne kritike na Zapadu, prenela je kineska državna agencija Sinhua.

Današnji protesti održani su dan nakon što je policija Hongkonga odbila da izda dozvolu za godišnji marš, koji se obično održava 1. jula kako bi se obeležila primopredaja Hongkonga 1997. godine, pozivajući se na zabranu velikih okupljanja zbog pandemije korona virusa.

Predlog zakona izazvao je zabrinutost među pojedinim aktivistima i stranim vladama da Peking smanjuje autonomiju Hongkonga, koja je obećana kada je Britanija predala tu teritoriju Kini 1997. godine.

Novim zakonom, kako su saopštile ranije kineske vlasti, predviđeno je sprečavanje i kažnjavanje akata secesije, subverzije i teroristickih aktivnosti koje prete nacionalnoj bezbednosti.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.