Vest da je jedan od osnivača i stubova stranke mađarskog premijera Viktora Orbana bio na gej zabavi u Briselu kao bomba je odjeknula u EU administraciji i Budimpešti. Mnogo je pitanja i dalje otvoreno oko skandala čiji je glavni akter Jožef Sajer, a pojavljuju se i spekulacije da nije jednostavna policijska akcija pokrenula ovaj eskalirajući lanac događaja.

Sajer je u utorak priznao da je bio na seksualnoj zabavi u centru Brisela, koju su Belgiji mediji opisali kao "orgije" sa oko 25 golih muškaraca, drogom i alkoholom. Policija je prekinula zabavu i kaznila prisutne zbog nepoštovanja mera uvedenih protiv koronavirusa. Da bruka bude veća, uhvaćeni mađarski evroposlanik je u svojoj zemlji poznat kao protivnik homoseksualaca koji je u Ustav uneo anti-LGBT stavke.

Sada opozicija i njoj naklonjeni mediji optužuju Orbana i vladajući Fides za licemerje, dok pojedini, oni bliži režimu, sugerišu da sve sumnjivo podseća na metode tajnih službi.

Polemiku je pokrenuo Gabor Vona, bivđi lider nacionalistićkog Jobika, druge najveće struje u mađarskom parlamentu.

"Gotovo sam siguran da je ovo delo jedne od (nemačkih?) tajnih službi u Briselu zbog skandala oko veta", napisao je on na Facebook-u.

Kako objašnjava, ovo sigurno nije bila prva takva "kućna zabava“ i pitanje zašto je to otkriveno upravo u trenutku kada bi takav skandal oslabio pregovaračke pozicije poljsko-mađarskog para u Briselu.

Prema članku objavljenom u listu HVG, u ovom slučaju takođe postoje naznake da je policijska racija bila praćena nekim obaveštajnim operacijama, jer je anonimna prijava bila dovoljna da policija preduzme mere. Čudno je i to što je Sajeraov identitet tako brzo utvrđen, pored toga što je na žurki bilo prisutno nekoliko neimenovanih diplomata. Prema autoru članka, iako se za sada sve samo nagađa, uloga tajne službe u tom slučaju ne može biti isključena, jer su ovakve metode poznati alati službi.

Teorije zavere samo raspiruje činjenica da je skandal izbio u jeku političkih borbi oko veta koje su Budimpešta i Varšava postavile na EU budžet, kada je u interesu mnogih zemalja da diskredituju Fides i vladu Viktora Orbana.

Andraš Pulaj, analitičar iz Instituta Publikus, postavio je isto pitanje u svom postu na Facebook-u.

"Ako je tamo prisustvovalo mnogo važnih ljudi, zašto je do sada identifikovan samo najvažniji Fidesov političar? Ovo sigurno nije prva takva žurka u Briselu, a desetine, ako ne i stotine poslanika i diplomata mogle su da prisustvuju sličnim okupljanjima. Aktivne službe u Briselu sigurno već dugo znaju za ovo", napisao je.

Prema ovom analitičaru, skandal bi mogao da bude deo političke bitke koja ima drugo, veće i važnije poprište.

Podsetimo, Mađarska i Poljska su sredinom novembra blokirale usvajanje EU budžeta za narednih sedam godina, kao i fonda EU za oporavak od korona virusa u iznosu od 750 milijardi evra. Razlog je protivljenje odluci da vladavina prava u zemljama bude jedan od kriterijuma za pomoć.

Reakcije su bile burne. Političari mnogih članica EU više i ne kriju im "buntovni duo" ide na živce sa njihovim potkopavanjima načela pravne države koje traje već godinama. Nasuprot tome, Varšava i Budimpešta složno tvrde da je kriterijum vladavine prava "prisila" EU i kazna za zemlje koje ne žele da slede liberalno većinsko mišljenje u nekim pitanjima kao što je migracija.

Nacionalistička vlada Orbana godinama je u raskoraku sa evropskim partnerima zbog kršenja demokratskih standarda. I Mađarska i Poljska su pod istragom EU zbog podrivanja nezavisnosti sudova, medija i nevladinih organizacija.

Stranka Fides je ostavku svog poznatog člana u ponedeljak prokomentarisala na Fejsbuku, ali pritom nije spomenut njegov privatni seksualni život. Sajer je, stoji u saopštenju, dao odlučujući doprinos tome da "mađarski građanski konzervativizam i hrišćanska demokratija pronađu mesto na evropskoj političkoj sceni koje im i pripada“.

U utorak, nakon što je više detalja procurelo u javnost, Fides postaje uzdržan, uz jedini komentar da je Sajer "doneo ispravnu odluku" kada je podneo ostavku. Sam Orban se oglasio nekoliko dana da nakon skandala, kratko navodeći da su Sajerovi postupci "neodbranjivi" i u suprotnosti sa vrednostima za koje se zalaže Fides.

"Nećemo zaboraviti niti odbaciti njegovih trideset godina rada, ali njegovo delo je neprihvatljivo i neodbranjivo", naglasio je Orban.

Sa druge strane, opozicioni političari i mediji jedva su dočekali da osude licemerje vlasti koja kritikuje LGBT zajednicu. Nezavisni sajt "Teleks" preneo je da ne dovodi u pitanje privatnost poslanika, već ukazuje na problem "laži i nepoštenja". Fides napada u Mađarskoj osobe sa drugačijim seksualnim orijentacijama uz izgovor da "štiti normalnost", dok se Sajer lepo provodi na gej zabavi u Briselu.

"Dok nam političari Fidesa drže lekcije o hrišćanstvu i vrednostima porodice, oni vode potpuno drugačiji život", rekao je bivši levičarski premijer Ferenc Đurčanj.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.