Talibani su ranije danas objavili da su poslali stotine boraca da uspostave kontrolu nad dolinom Pandžšir u kojoj su se snage otpora sakupile pod komandom Ahmada Masuda mlađeg.

Talibanske snage su upale u zasedu u gradu Andarab u provinciji Baglan, gde je eliminisano preko 300 talibanskih trupa. Grupu pokreta otpora "Severna alijansa" vode Masud i Amrula Saleh, javila je dopisnica BBC-ja Jalda Hakim.

Agencija RIA novosti, pozivajući se na AFP, javlja da se stotine talibana kreću ka Pandžširu kako bi uspostavili kontrolu nad tom provincijom nakon što su lokalni zvaničnici odbili da je mirno predaju.

"Stotine mudžahedina islamskog emirata kreću prema državi Pandžšir da je osvoje, nakon što su lokalni državni zvaničnici odbili da je mirno predaju", navodi se u saopštenju militantne grupe.

Oko pet sati ranije, avganistanski izvori izvestili su da su talibani dali četiri sata snagama otpora da se predaju. Masud je odbio ultimatum, a njegove snage se sada spremaju za borbu protiv talibana.

U skorašnjem intervjuu za Rojters, Masud je delovao kao da je spreman na kompromis. On je za novinsku agenciju rekao da se nada da će održati mirne pregovore sa talibanima.

"Želimo da talibani shvate da je jedini put napred kroz pregovore", rekao je Masud za Rojters telefonom iz svog uporišta u dolini Pandžšir severozapadno od Kabula, dodajući: "Ne želimo da izbije rat."

Lider avganistanskih snaga otpora je, međutim, naglasio da su njegove pristalice spremne za borbu ako talibanske snage pokušaju da osvoje Pandžšir. U dolini se trenutno nalazi oko 6.000 boraca. Ovo je jedina teritorija koju talibani za sada nisu uspeli da osvoje.

Twitter/Printscreen/@PanjshirProvin1 Talibani u Avganistanu

(MONDO)