Scene iz Kabula već danima potresaju svet, a izveštaji u medijima puni su priča o evakuacijama, kako Avganistanaca, tako i stranaca koji na sve načine pokušavaju da napuste zemlju. Situacija je i dalje neizvesna, a mnogi strepe da je sve bliži čas kada će vlast u Avganistanu u potpunosti preći u ruke talibana.

Među njima, evakuisano je i troje naših državljana, a i dalje ima Srba u Avganistanu. Jedan od njih je i Viktor Urošević, koji radi kao medicinski koordinator bolnice "Emergency NGO" u gradu Laškar Gah, u samom "srcu" talibanske moći, koji ne namerava da ode.

"Ne planiram da se evakuišem i nisam nikoga kontaktirao povodom evakuacije. Ostajem ovde", kaže on i dodaje da bi, na osnovu projekcija koje ima, u Laškah Gahu "trebalo da bude baš mirno".

Viktor je u ovoj zemlji već tri godine. Kako kaže, došao je u Avganistan da bi probao mirovnu misiju i zbog iskustva.

"Na preporuku prijatelja, koji je takođe iz Srbije, ja sam sada ovde. Prvo sam bio u Kabulu dve godine, a onda su me postavili za koordinatora u Helmandu, i tu sam već godinu i par meseci. Sviđa mi se ovde, pronašao sam se".

Ipak, priznaje da je svedočio mnogim teškim prizorima i da je video mnogo civilnih žrtava i sukoba koji su vođeni. Međutim, ističe da je u gradu Laškar Gahu trenutno neprirodno mirno, kao i da ne očekuju da će narednih dana biti nekih drastičnih promena.

" Sada je na severu problem, oko Panšir doline. Tu očekujemo borbe u sledećih par dana. Ako ne dođe do mirnog rešenja, u šta sumnjam. To pratimo, ali na jugu zemlje je mirno", objašnjava on i dodaje da je provincija Helmand, u kojoj se Laškar Gah nalazi, inače je jedno od najvećih uporišta Talibana i deo Avganistana iz kog dolazi najveći broj njihovih lidera, kao i boraca.

Viktor kaže da, kada su u pitanju žene, da se one ni pre nisu mogle videti napolju bez burke. Uprkos tome, žene koje rade u bolnici, i dalje su na svojim radnim mestima. Dodaje da se sve izdešavalo munjevito i da praktično čitav Avganistan brzo osvojen iako se nije očekivalo osvajanje velikih gradova za koje su Talibani obećali da ih neće dirati.

(MONDO/B92)