Bivši IT radnik, Džejms Hauel, "izrudario" je kriptovalutu još 2013. godine, mnogo pre nego što je njena vrednost naglo porasla. U gužvi, slučajno je bacio hard-disk na kojem je bio pohranjen njegov pristupni ključ bitkoin novčaniku.

"Pronašao sam prazan hard-disk od 20 gigabajta u fioci umesto hiljada bitkoina", rekao je Hauel za "CBS Njuz".

Od tada, on lobira kod lokalnih vlasti da mu dozvole da iskopa tone smeća na deponiji u pokušaju da ga pronađe. Ali, lokalni zvaničnici odbijaju da mu daju dozvolu.

"Postoje kompanije koje kopaju na dnu okeana u potrazi za blagom. Kopanje deponije je mnogo lakši zadatak nego kopanje na dnu okeana", rekao je Hauel.

Objasnio je je da je kontaktirao sa stručnjacima iz celog sveta kao deo akcije da povrati svoje ogromno bitkoin bogatstvo. Uprkos tome što je gradskom veću Njuporta ponudio deo kripto-novca ako ih pronađe, Veće i dalje odbija predlog navodeći štetu po životnu sredinu koju bi on mogao da prouzrokuje i da je preča "dužnost pružanja usluga našim stanovnicima".

Ipak, Hauel je odlučan da nastavi da pokušava da pronađe hard-disk.

"Neću odustati od toga, jer znate, kao što sam rekao, to je izgubljena loto-srećka", rekao je on. "Tiket bi se raspao, ali hard-disk ne. Ne ide nikuda", optimističan je Hauel.

(MONDO)