Nedavno je svet šokirala vest da je bela ajkula rastrgla plivača na oko 150 metara od obale blizu Litl Beja u Sidneju u Australiji. Ovaj slučaj je posebno iznenadio zbog toga što je poslednji put kada se na ovom istom mestu dogodio fatalni napad ajkule bilo pre skoro 60 godina, tačnije 28. januara 1963.

Žrtva je bila poznata australijska glumica Marša Hetavej (32) koja je tog dana uživala sa prijateljima i verenikom Frederikom Najtom. Nakon što su je zadirkivali da ne zna da pliva, glumica je uskočila u plitku vodu, ali onda je počela da se odvija scena kao iz horor filma...

Čim je skliznula sa čamca u vodu, vrlo brzo je završila u čeljustima bik ajkule, vrste koja se smatra najvećom pretnjom po ljude jer može da se nađe i daleko u rečnim vodama koje se ulivaju u mora. U početku je Marša mirno uživala u vodi do kolena, ali je onda osetila da ju je nešto ščepalo za list i pomislila da je oktopus.

"Čuo sam Maršu kako je vrisnula: 'O, Bože!', a onda sam gledao kako je ajkula odvlači u dublje vode", pričao je kasnije njen verenik. On je odmah krenuo da trči kroz vod do nje i čak je u jednom trenutku uspeo da "zajaše" ajkulu u pokušaju da je odvoji od Marše. U tom trenutku, ajkulini zubi su bili duboko zariveni u butinu glumice. Na fotografijama njenog tela, koje su kasnije objavljene, videlo se da su joj noge "u fronclama", kao da ih je iskidala neka mašina.

Voda se zacrvenela od krvi, a Najt i njihov prijatelj Džejm Delmež su uspeli da je oslobode i izvuku na plažu. Još ljudi je došlo da pomogne i napravili su joj improvizovanu nosiljku od čaršava sa brodova. Drugim čamcem su je, dok je obilno krvarila, hitno prevezli do drugog mesta gde je čekala Hitna pomoć, ali je njena sudbina bila zapečaćena u trenutku kada su se ambulantna kola pokvarila.

Na desetine muškaraca je pokušalo da gura vozilo uz strmo brdo, ali su na kraju morali da čekaju druga kola Hitne pomoći. Do trenutka kada je pomoć stigla sat vremena kasnije, Marša više nije disala. Pre nego što je izgubila svest poslednji put, njen verenik Frederik ju je pitao da li oseća bol, na šta je samo kratko odgovorila: "Ne".

(Mondo)