Sjedinjene Američke Države upozorile su da bi Vladimir Putin mogao da izvede napad hemijskim oružjem pod lažnom zastavom pre nego što napadne Ukrajinu, nakon što je Rusija proterala zamenika američkog ambasadora i zahtevala od Vašingtona da povuče sve svoje trupe iz centralne i istočne Evrope, prenosi Dejli mejl.

Državni sekretar Antoni Blinken rekao je da bi planovi Rusije za operaciju pod lažnom zastavom mogli da uključuju napad hemijskim oružjem na sopstveni narod kako bi imali izgovor za invaziju na Ukrajinu. Obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, on je dao potpuni prikaz šta Vašington zna o planovima Rusije i zahtevao je da Rusija odmah počne da povlači trupe sa ukrajinskih granica.

"To bi mogao da bude izmišljeni takozvani teroristički bombaški napad unutar Rusije, izmišljeno otkriće masovne grobnice, iscenirani napad dronom na civile ili lažni – čak i pravi – napad upotrebom hemijskog oružja", piše Dejli mejl.

Boris Džonson je takođe optužio Rusiju da je organizovala operaciju "lažne zastave“ u istočnoj Ukrajini gađanjem iz minobacača na obdanište kako bi Putinu dao lažni izgovor za invaziju na zemlju. Britanski premijer je rekao da strahuje da će se takvi napadi dogoditi u narednim danima i da će slika na ukrajinskoj granici i dalje biti "veoma sumorna".

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Trus, posle razgovora sa ukrajinskim kolegom u četvrtak, rekla je da zahtev Kremlja da Ujedinjeno Kraljevstvo prizna ukrajinske regione Donjeck i Lugansk, zanemarivanje obaveza Moskve u mirovnom procesu.

"Zahtev Dume da Vladimir Putin prizna ukrajinske regione Donjeck i Lugansk kao nezavisne, pokazuje nepoštovanje obaveza Rusije prema sporazumima iz Minska. Ako bi ovaj zahtev bio prihvaćen, to bi predstavljalo dalji napad na suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, signalizirao bi kraj procesa iz Minska i pokazao odluku Rusije da izabere put konfrontacije umesto dijaloga. Pozivamo Rusiju da okonča svoj obrazac destabilizirajućeg ponašanja prema Ukrajini i da primeni obaveze koje je slobodno potpisala, uključujući sporazume iz Minska", rekla je u četvrtak Trus.

Blinken je u sredu kritikovao potez ruskih zakonodavaca ka priznavanju dva otcepljena regiona, koje podržava Rusija, kao nezavisnih.

U međuvremenu, satelitski snimci otkrili su da je izgrađen novi pontonski most preko reke Pripjat u Belorusiji, blizu Černobilja i oko 130 kilometra severno od Kijeva. Strahuje se da bi most, koji se pojavio u blizini oblasti gde su stacionirani ruski tenkovi, mogao da se iskoristi za napad na prestonicu.

(MONDO)