Situacija u Ukrajini se i danas ne smiruje. Samoproglašene republike Lugansk i Donjeck juče su donele ukaze o opštoj mobilizaciji stanovništva, dok deo civila još od petka uveče pristiže u Rostovsku oblast. U međuvremenu je još nekoliko regiona u Rusiji počelo da prima ljude iz Donbasa u svoje kampove, a većina njih uvela je stepen visoke pripravnosti zbog velikog priliva izbeglica.

U jučerašnjim separatističkim granatiranjima zone konflikta u Donbasu poginula su dva ukrajinska vojnika. SAD, Britanija i NATO upozoravaju da je pitanje trenutka kada će Rusija napasti invaziju. Moskva i dalje to demantuje a ruski predsednik Vladimir Putin juče je nadgledao veliku vojnu vežbu "Grom" tokom koje je bio simuliran nuklearni napad. U Minhenu, svetski zvaničnici su se okupili na bezbednosnoj konferenciji.

Paljba trajala celu noć

Jaka artiljerijska paljba po Donjecku se nastavlja od ranog jutra. Eksplozije se čule u različitim delovima grada. Po širem rejonu grada je palo 25 granata. Ukrajinske snage granatirale su više naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na jugoistoku Ukrajine, koristeći minobacače kalibra 120 mm zabranjene sporazumima iz Minska, saopštila je rano misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre (JCCC).

Ukupno dvadeset minobacača kalibra 120 mm lansirano je na naselja Komunarivka i Staromihajlivka, saopštile su vlasti DNR. Tokom noći, granatirana su u naselja Aleksandrovka, Staromihajlivka, Spartak i Zajcevo, sva u okolini Donjecka.

Prema neproverenim i nepotvrđenim informacijama zarobljeno je nekoliko ukrajinskih divezanta, a ranjena su dva DNR specijalca.

I dok se situacija u Donbasu zahuktavala, zapadni lideri su se okupili na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, a jedan od učesnika bio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. On je tokom obraćanja iskoristio priliku da pozove Putina na razgovor, a uputio je i oštru poruku NATO tražeći od članica da budu iskrene prema Ukrajini po pitanju ulaska u Alijansu.

"Ne znam šta predsednik Ruske Federacije želi, tako da predlažem sastanak", rekao je Zelenski i dodao da Rusija može da izabere lokaciju sastanka.

Bela kuća saopštila je da bi Rusija mogla u svakom trenutku pokrenuti napad na Ukrajinu i da će američki predsednik Džozef Bajden danas održati sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost, kako bi razmotrili trenutnu situaciju. Strateške nuklearne snage Rusije održale su juče vežbe koje je nadgledao predsednik Vladimir Putin, a Vašington optužuje ruske trupe, grupisane duž ukrajinske granice, da se približavaju i da su spremne za neposredno dejstvovanje.

Profimedia Ukrajina Vojne vežbe

(Mondo)