Zapadni lideri komentarisali su na Konferenciji bezbednosti u Minhenu aktuelnu situaciju u Ukrajini, i nazvali poteze Rusije "uputstvom za obmanu", prenose strani mediji. Na konferenciji je govorila, između ostalih, potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris.

"Svi smo svedoci toga da Rusija širi dezinformacije, laži i propagandu, za šta svi znamo da je uputstvo po kojem funkcioniše ruska agresija. Istovremeno stvara lažne preduslove za napad, dok gomila trupe i oružje pred očima sveta", rekla je Harisova.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Ukrajina "žrtva hibridnog, informatičkog rata" ali da neće podleći pritisku i odgovoriti na profokacije.

volodimir zelenski
YouTube/WION 

"Znamo šta rade, pucaju na nas sa civilnih lokacija da bi nas isprovocirali i izazvali našu reakciju. Moramo da ostanemo pribrani", rekao je on i nazvao rusko saopštenje o ukrajinskoj artiljerijskoj paljbi na ruskoj strani granice "lažima".

Opet je upućen poziv Rusiji da se nađe diplomatsko rešenje pre nego što konflikt eksalira, ali je ponovljeno i upozorenje da će se suočiti sa ozbiljnim sankcijama ukoliko ne prihvati da se "vrati za sto". O tome je dan ranije govorio i američki predsednik Džo Bajden.

"Zapad je spreman da Rusiji nametne ekonomske sankcije bez presedana ukoliko dođe do invazije", rekla je Harisova.

"U pitanju su dalekosežne finansijske sankcije i kontrola izvoza, i neka oko toga ne bude greške - primena ovih širokih i koordinisanih mera će izazvati veliku štetu za one koji moraju da preuzmu odgovornost", rekla je ona.

Nemački kancelar Olaf Šolc kratko je prokomentarisao da je nastojanje Rusije da moguće učlanjenje Kijeva u NATO pretvori u "casus belli" - situaciju koja se smatra dovoljnom da izazove rat - potpuni paradoks, jer to pitanje nije bilo na zapadnoj agendi. 

Pogledajte obraćanje Harisove.

(MONDO)