Međuresorni koordinacioni štab za humanitarno reagovanje saopštio je u utorak da će u sredu od 10 sati po moskovskom vremenu Rusija proglasiti "režim tišine", kao i da je spremna da obezbedi humanitarne koridore iz brojnih gradova Ukrajine, uključujući Kijev. Režim tišine podrazumeva prekid vatre i oružanih sukoba kako bi se omogućila evakuacija stanovništva iz ratom pogođenih područja.

Kako se navodi u saopštenju koje prenosi TASS, ova odluka je doneta uprkos teškim okolnostima za otvaranje humanitarnih koridora od Kijeva i susednih gradova ka Rusiji preko teritorije Belorusije do Gomelja; od Černigova preko teritorije Belorusije do Gomelja sa naknadnim transportom ljudi avionima na jug Rusiju; od grada Sumi u dva pravca do Poltave i Belgoroda, zatim vazdušnim, železničkim i drumskim prevozom do odabranih destinacija ili privremenih mesta smeštaja, u pravcu juga, u dogovoru sa ukrajinskom stranom.

Koridori će biti otvoreni od Harkova do Belgoroda, od Mariupolja u dva pravca ka teritoriji Rusije do Rostova na Donu preko Novoazovska i Taganroga, do Zaporožja. 

Podsetimo, sukobi u Ukrajini traju trinaest dana, a započeli su ulaskom ruskih trupa na teritoriju ove zemlje nakon naredbe Vladimira Putina. Kao odgovor na ovo, Zapadne zemlje uvele su oštre sankcije protiv Rusije, na koje je Rusija takođe odgovorila. Zarad pronalaženja rešenja za prestanak oružanih sukoba, predstavnici Moskve i Kijeva održali su tri runde mirovnih pregovora, a najavljeno je i održavanje četvrte runde pregovora. 

Pogledajte izbeglice iz Ukrajine:

undefined Ukrajina Izbeglice

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajni!

(MONDO)