Olena Zelenska je rekla da joj je ogroman broj medija iz celog sveta pisao sa zahtevima za intervjue, ali da je ovo otvoreno pismo svetu o ratu u Ukrajini njen odgovor na te zahteve.

"Uprkos uveravanjima propagandnih medija koje podržava Kremlj, a koji ovo nazivaju 'specijalnom operacijom' - to je, u stvari, masovno ubistvo ukrajinskih civila",  rekla je Zelenska.

Prema njenim rečima, niko nije mogao da poveruje da će ruska vojska 24. februara upasti u Ukrajinu, kao i da je, kako kaže, Ukrajina do tada bila mirna i puna života.

"Možda su najstrašnije i najrazornije u ovoj invaziji žrtve dece. Osmogodišnja Alisa koja je umrla na ulicama Oktirka dok je njen deda pokušavao da je zaštiti. Ili Polina iz Kijeva koja je poginula u granatiranju sa roditeljima. Četrnaestogodišnji Arsenije je pogođen šrapnelom u glavu i nije mu bilo spasa jer hitna pomoć nije mogla da stigne na vreme zbog jakih požara. Prvo novorođenče u ratu prvo što je videlo bio je betonski plafon podruma. U ovom trenutku ima nekoliko desetina dece koja nikada nisu upoznala mir u svojim kratkim životima", napisala je ona.

Ukrajinska prva dama je takođe upozorila o izazovima dobijanja neophodne medicinske nege, kao i o rastućoj plimi izbeglica. Olena je u svom opširnom pismu podsetila i da je lečenje ogromnog broja bolesnika zbog trenutne situacije zaustavljno, i da, na primer, onkološki pacijenti ne primaju terapije.

"Putin je agresor koji je potcenio našu zemlju, naše ljude i naš patriotizam. Svi Ukrajinci danas stoje ujedinjeni. I dok su se propagandisti Kremlja hvalili da će ih Ukrajinci dočekati sa cvećem i kao spasioce, na njih su bačeni Molotovljevi kokteli", napisala je Olena.

olena zelenska
Profimedia Olena Zelenska

Ona se zahvalila svima koji podržavaju Ukrajinu i istakla da žele mir, ali i da će biti odlučni u odbrani svojih granica, pa apelovala - kao i njen suprug - da se "zatvori nebo nad Ukrajinom".

"Zatvorite nebo i mi ćemo sami da rešimo rat na zemlji!", istakla je Olena.

"Svedočim i govorim svetu: rat u Ukrajini nije rat 'negde tamo'. Ovo je rat u Evropi, blizu granica EU. Ukrajina zaustavlja silu koja sutra može agresivno da uđe u vaše gradove pod izgovorom spasavanja civila. Ako ne zaustavimo Putina, koji preti da započne nuklearni rat, neće biti bezbednog mesta na svetu ni za koga od nas. Pobedićemo zbog našeg jedinstva. Jedinstva zbog ljubavi prema Ukrajini. Slava Ukrajini!", zaključila je Olena.

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je ruskim napadom 24. februara, i još uvek traje iako su bile održane tri runde mirovnih pregovora između zaraćenih strana. Ruski ministar spoljnih poslova najavio je da će mirovni pregovori biti nastavljeni, kao i da će tačan datum biti naknadno objavljen.

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajini!

(MONDO)