Uskoro će se u Šangajuuvesti poseban dvostepeni lokdaun, tokom kog će biti ograničen pristup auto-putevima i mostovima, kako bi se grad izborio sa rastućim brojem slučajeva kovida 19.

Najavljen lokdaun će podeliti grad na dva dela duž reke Huangpua, kako bi se omogućilo postepeno testiranje stanovnika. Strane gradske vlade Šangaja su najavile da će istočna strana grada biće u karantinu od danas do 1. aprila, a zapadna od 1. do 5. aprila.

Vu Fan, članica šangajskog ekspertskog tima za borbu protiv kovida, rekla je da je nedavno masovno testiranje otkrilo infekcije "velikih razmera" u gradu, što je prouzrokovalo jači odgovor na porast broja slučajeva, od prvobitno najavljenog pristupa.

"Suzbijanje epidemije velikih razmera u našem gradu je veoma važno jer kada se zaraženi ljudi stave pod kontrolu, blokirali smo prenos", rekla je Vu Fan i dodala da će testiranje sprovoditi dok se ne otklone svi rizici.

U Šangaju je u nedelju prijavljeno rekordnih 3.450 asimptomatskih slučajeva kovida 19, što čini skoro 70 odsto slučajeva u celoj zemlji, zajedno sa 50 simptomatičnih slučajeva, navele su gradske vlasti.

(MONDO)