Nakon što su postignuti pomaci u mirovnim pregovorima Ukrajine i Rusije u Istanbulu, stigla je i prva reakcija iz SAD. Državni sekretar SAD Entoni Blinken reagovao je na napredak u pregovorima dve strane.

Državni sekretar Entoni Blinken rekao je da nije video znake da se pregovori između Ukrajine i Rusije "kreću napred na efikasan način" jer SAD nisu videle "znakove stvarne ozbiljnosti" Rusije.

"Postoji ono što Rusija kaže, a postoji i ono što Rusija radi. Fokusirani smo na ovo drugo", rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa marokanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.

Blinken je upozorio da bi izjava Rusije da će smanjiti neprijateljstva oko Kijeva mogla biti "sredstvo kojim Rusija još jednom pokušava da odvrati i prevari ljude da misle da ne radi ono što radi". Blinken je pozvao Rusiju da "sada prekine agresiju, prestane da puca, povuče svoje snage i naravno da se uključi u pregovore".

Nova runda pregovora održana je u utorak u Istanbulu, a razgovori su trajali oko tri sata. Čini se da je došlo do značajnih pomaka u pregovorima, a ruska strana je rekla da je preduzela dva koraka ka deeskalaciji sukoba u Ukrajini. Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni u video formatu.

 Podsetimo, zamenik ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, Aleksandar Fomin, saopštio je nakon pregovora u utorak da će Rusija smanjiti svoje vojne operacije u Ukrajini. Fomin je rekao da se Moskva odlučila na taj potez kako bi mirovni pregovori sa Ukrajinom ušli u završnu fazu. On je, obraćajući se novinarima nakon razgovora sa ukrajinskom delegacijom, rekao da je "doneta odluka da se drastično, u više navrata, smanji vojna aktivnost na prilazima Kijevu i Černigovu".

(MONDO)