Abramovič je u utorak prisustvovao šestoj rundi mirovnih pregovora Kijeva i Moskve u Istanbulu, i tom prilikom je, kako prenose mediji razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je bio domaćin ove runde pregovora.

Odgovarajući na pitanje novinara o ulozi milijardera u pregovorima Peskov je potvrdio da je Abramovič bio neformalno uključen u pregovore Kijeva i Moskve.

"On je umešan u obezbeđivanje određenih kontakata između ruske i ukrajinske strane, ali nije bio formalni član ruske delegacije", rekao je Peskov i dodao da su njegovo prisustvo odobrile obe strane uključene u pregovore.

On se osvrnuo i na tvrdnje koje su u ponedeljak objavili pojedini mediji, prema kojima su Abramovič i dva ukrajinska zvaničnika koji učestvuju u pregovorima za rešavanje ukrajinske krize možda bili otrovani, i istakao da to nije istina.

"To je sve deo informacionog rata, i one sigurno nisu bile tačne", rekao je Peskov.

Informacija o navodnom trovanju Abramoviča objavljena je uoči šeste runde mirovnih pregovora u Istanbulu. U svetlu takve informacije, ministar spoljnih poslova Ukrajine, Dmitro Kuleba, u obraćanju na ukrajinskoj televiziji izjavio je da savetuje svima koji idu na pregovore sa Rusijom da vode računa šta jedu, piju, te da izbegavaju da dodiruju bilo kakve površine. Rojters je o ovoj temi preneo izjavu zvaničnika iz SAD koji su izrazili sumnju u istinitost informacije u vezi sa trovanjem Abramoviča, te naveli da je posledica njegovog lošeg stanja od pre neki dan povezana, kako kažu, sa klimom.

Podsetimo, rat u Ukrajini traje od 24. februara, i već je ušao u drugi mesec. Ruska i ukrajinska strana su od 28. februara počele da pregovaraju o uslovima mirovnog sporazuma koji bi doveo do prekida vatre i rata.

Pogledajte carsku palatu u kojoj su u utorak održani mirovni pregovori Kijeva i Moskve:

YouTube/Printscreen/Traveling Solo Logs dolmabahče palata

(MONDO)