Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je svetsku zajednicu da zabrani latinično slovo "Z" jer, sa stanovišta Kijeva, ono predstavlja vojni napad Rusije na Ukrajinu.

"Pozivam sve države da kriminalizuju upotrebu simbola 'Z'", napisao je Kuleba na Tviteru u utorak. Dodao je da 'Z' znači "ruski ratni zločini, bombardovani gradovi, hiljade ubijenih Ukrajinaca" i rekao da se "mora zabraniti javna podrška ovom varvarstvu".

Slovo "Z" ili slovo "V" su dva simbola prikazana na svim vozilima ruske vojske koja učestvuje u vojnoj operaciji u Ukrajini. U Rusiji su oba pisma postala rasprostranjen simbol podrške vojnoj ofanzivi Kremlja na Kijev. Slova se obično koriste na banerima i nalepnicama za automobile.

Postoji mnogo teorija o poreklu simbola. Neki komentatori su se našalili da "V" i "Z" predstavljaju inicijale ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Drugi su spekulisali da pisma označavaju privrženost određenog vozila zapadnim ili istočnim vojnim odredima Rusije.

Ministarstvo odbrane Moskve dalo je svoje objašnjenje u objavi na Instagramu početkom marta, međutim, nagoveštavajući da "Z" označava "pobedu", dok "V" označava "istinu".

Litvanski poslanici su takođe predložili da se slovo "Z" kriminalizuje. Zakonodavci su predložili izjednačavanje i sa nacističkim kukastim krstom i kažnjavanje odlaganja ruskih simbola novčanom kaznom od 500 evra, piše RT.

U međuvremenu, prema nemačkom listu Bild, slovo "Z" kao simbol ruske vojne operacije već je zabranjeno u nekim regionima Nemačke, uključujući Berlin, Bavarsku, Donju Saksoniju i Severnu Rajnu-Vestfaliju, a u nekim prodavnicama su se pojavile majice i drugi predmeti sa slovom "Z".

Moskva je napala Ukrajinu krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Kijeva da primeni uslove sporazuma o prekidu vatre iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države, prenosi RT.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja nikada neće u NATO. Kijev kaže da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom ponovo zauzme Donbas.

(MONDO)