Međusobna trgovina između Rusije i Kine iznosila je skoro 38,2 milijarde dolara (243,03 milijarde juana) u prva tri meseca tekuće godine, što predstavlja značajan rast od 27,8 odsto u juanima u poređenju sa istim periodom pre godinu dana.

Kineski izvoz u Rusiju porastao je 25,9 odsto na 16,44 milijarde dolara, dok je prodaja Rusije Kini porasla za 31 odsto i iznosila 21,73 milijarde dolara, rekao je portparol kineske carine Li Kiven na konferenciji za novinare u sredu.

U martu je ukupna trgovina Kine sa Rusijom navodno porasla za 12,8 odsto, dok je ukupna globalna trgovina ove zemlje porasla za 7,8 odsto. U međuvremenu, trgovina Kine sa Ukrajinom navodno je porasla na 29,6 milijardi juana, što je povećanje od 10,6 odsto u kvartalu.

Ekonomska i trgovinska saradnja Pekinga sa drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, i dalje je normalna, rekao je portparol, ističući trend rasta trgovine sa obe zemlje. U toku 2021. trgovinski promet između Rusije i Kine dostigao je rekordnih 146,88 milijardi dolara i porastao je za 35,8 odsto. U decembru su se ruski i kineski predsednici dogovorili o stvaranju infrastrukture za servisiranje trgovinskih operacija između dve zemlje bez trećih strana.

Peking je odbio da se pridruži sankcijama Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, rekavši da saradnja Kine i Rusije "nema granica". Zbog toga obe ove zemlje prelaze sa američkog dolara i evra na lokalne valute u trgovini kako bi izbegle moguće sankcije.

(Mondo/RT)