Generalna proba Parade pobede koja je posvećena 77. godišnjici Pobede u Velikom otadžbinskom ratu održana je u subotu u Moskvi, dok se pravi spektakl očekuje, u ponedeljak 9. maja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je u probi učestvovalo 11.000 vojnika, 131 jedinica savremene vojne tehnike, kao i 77 aviona i helikoptera

Crvenim trgom u vojnim vozilima prošla je i paradna jedinica učesnika vojne intervencije u Ukrajini, koju Moskva naziva "specijalna vojna operacija". Takođe, osam aviona MiG-29SMT napravilo je u vazduhu slovo "Z", koje ruske snage u Ukrajini koriste kao znak raspoznavanja. To slovo je za Moskvu postalo jedan od simbola rata u Ukrajini.

Putin je više puta uporedio svoj rat u Ukrajini sa borbom Sovjetskog Saveza protiv nacista, predstavljajući rusku invaziju na Ukrajinu kao bitku za zaštitu Rusa od progona nacista. Ukrajina i zemlje okupljene oko NATO saveza dbacuju te tvrdnje, i kažu da ruski lider vodi ničim izazvan agresorski rat, piše Rojters.

Podsetimo, zvaničnici okupljeni oko NATO alijanse su spekulisali da bi Putin mogao da iskoristi Paradu pobede devetog maja da najavi eskalaciju vojne akcije, možda direktnu objavu rata. Kremlj je odbacio te sugestije, opisujući ih kao "besmislice". 

Pogledajte kako izgleda generalna proba za paradu u Moskvi povodom 9. maja: 

Profimedia Proba vojne parade u Moskvi / Crveni trg / Rusija

(MONDO)