Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu mogla je da se spreči bržom reakcijom policije, a sada se otvaraju brojna pitanja među kojima je i - da li će pripadnici organa reda i zakona odgovarati zbog ovog propusta?

Policija je čekala 40 minuta da uđe u školu u kojoj se Salvador Ramos zabarikadirao, što nije u skladu sa standardnom procedurom, rekli su stručnjaci za policijsku obuku američkim medijima.

Čim su odjeknuli prvi hici, ispred škole stigli su policija i zabrinuti roditelji, ali uprkos preklinjanju okupljenih da uđu u objekat, policajci su čekali i do 45 minuta. Mnogi misle da bi brža reakcija dovela do manjeg gubitka života.

Aleks del Karmen, dekan katedre za krivično pravo na Univerzitetu Tarlton u Teksasu, objasnio je šta je opšteprihvaćeni standard. Policajci moraju sa aktivnim napadačem da stupe u kontakt, i potom da ga neutrališu. Mogu da pozovu i specijalni SWAT tim koji bi pregovarao sa njim. Ova procedura traje sve dok ne prestane pretnja po bezbednost javnosti. Pogledajte fotografije drame ispred škole.

undefined U pucnjavi u osnovoj školi u Teksasu ubijeno je 19 dece i dvoje odraslih.

Kalfani Ture, profesor kriminologije na Univerzitetu Maunt Sent Meri u Merilendu, rekao je da "nema odstupanja" od ove jednostavne prakse.

"U ovakvoj situaciji, policija mora što pre da uđe u objekat sa moćnim oružjem i situaciju istera do kraja. U ovakvim prilikama, očekuje se da budu superheroji. Da, obuka nalaže da sačuvaju svoj život da bi mogli dalje da pomažu, ali im je itekako dužnost da sačuvaju i tuđe živote", rekao je on.

Policija u teksaškom gradu Uvald odbila je da odgovori na pitanja o tome zašto pripadnici nisu odmah ušli u školu. Prema izjavama svedoka, Ramos je pucao i van škole i dva policajca su pokušala s njim da stupe u kontakt, ali su bili ranjeni i morali su da se povuku. Nakon toga, policija je 45 minuta ispred škole samo - stajala.

Pogledajte trenutak kada je pripadnik šerifove kancelarije shvatio da je njegova kćerka među ubijenom decom.

(MONDO)