Američki predsednik Džo Bajden optužio je Vladimira Putina da pokušava da "zbriše ukrajinsku kulturu i identitet sa lica zemlje", prenosi Vašington post. Bajden je takođe kritikovao napade na ukrajinske bolnice, škole i druge civilne zgrade.

Bajden rekao je maturantima Pomorske akademije u petak da će oni biti "predstavnici i branioci demokratije“, pošto su slobodna društva ugrožena od invazije Rusije na Ukrajinu do kineske pomorske ekspanzije.

Obraćajući se na početku svečanosti na kojoj je prisustvovalo više od 1.000 novih zastavnika i potporučnika na Memorijalnom stadionu Mornaričko-pomorskog korpusa, Bajden je rekao da odgovor Zapada na "brutalni“ rat ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini pokazuje da se svet ne usklađuje po geografiji već po "vrednosnim uslovima".

On je invaziju nazvao "direktnim napadom na fundamentalne principe međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, dodajući, "to je svet u koji ulazite“.

"Akcije koje je preduzeo Putin bile su pokušaj, da upotrebim moju frazu, da Finska izobliči celu Evropu, da je učini neutralnom“, rekao je Bajden. "Umesto toga, on je NATO-izovao celu Evropu.

(MONDO)