U petak poslepodne, Iranje zaplenio dva grčka tankera na putu kroz Hormuški moreuz, jednu od najprometnijih morskih saobraćajnica. Globalna geopolitička situacija dodatno se zaoštrava ovim potezom Irana usled rata u Ukrajini koji traje već tri meseca.

"Potez Irana otvara pitanje hoće li grupa nacija početi međusobni okršaj na morima i okeanima kroz niz akcija nalik onima kakve su inače vekovima izvodili pirati, ili bi sukob mogao postati još opakiji", navode vojni analitičari.

Prema navodima medija, iranske snage iskrcale su se u petak na grčki brod "Prudent Warrior" uz pomoć helikoptera i glisera. Drugi brod je "Delta Poseidon", a oba ova tankera prevozila su iračku sirovu naftu.

Prema navodima vojnih stručnjaka i analitičara, postoje dve verzije ovog događaja:

  1. Pomorske snage iranske revolucionarne garde zaplenile su dva grčka tankera jer su prema njihovom tumačenju kršili pomorska pravila.
  2. Prema rečima iranskih medija, reč je zapravo o "osveti" jer su prošlog meseca grčke vlasti zaplenile ruski tanker koji je prevozio iransku naftu, nakon čega su Sjedinjene Američke Države preuzele tu iransku naftu. Tom prilikom, Iran je optužio Grčku za piratstvo, prenose iranski mediji.

Zašto je važan Hormuški moreuz?

Hormuški moreuz, mesto gde su u petak popodne Iranci zaplenili dva grčka tankera, jedno je od strateški najvažnijih mesta za snabdevanjem naftom na svetu. Oko trećine brodskih tereta njime prolazi svaki dan. Kako piše "Financial Times", ova zaplena izazvala je "šok" za brodsku i naftnu industriju u situaciji kada je cena nafte 120 dolara po barelu.

(MONDO)