Vojni analitičar Robert Barić gostovao je na televiziji N1 i komentarisao situaciju u Ukrajini. On je ocenio da su obe strane u ratu iscrpljene.

"I ruska strana uči na svojim greškama. Ofanziva koja je počela 18. aprila nije dala željene rezultate, ona stalno smanjuje nivo ruskih ambicija", rekao je Barić i dodao:

"Rusi su se fokusirali na minimalistički cilj - da zauzmu područje Luganska i Severodonjecka. U narednih nekoliko dana Ukrajina će morati da ima izbor - brani ovaj deo ili se povlači", rekao je Barić.

Ukrajinci se fantastično bore, ali su iscrpljeni

"Ukrajinci se bore fantastično, ali su iscrpljeni. Nema smisla da ih žrtvujemo u Severodonjecku kao što su to učinili sa Marijupoljom. Međutim, prodor Rusije i dalje je spor. čak nije ni slika onoga što je Crvena armija radila", kaže analitičar i On dodaje da u ruskim redovima nema kohezije, ali da je i jednoj i drugoj strani potreban odmor.

"Moral ruskih snaga je izuzetno nizak“

"Čini mi se da će ruske snage moći da deluju još mesec dana. Iscrpljene su. Nema kohezije, pitanje je koliko mogu da pretrpe gubitke. Sada je akcenat na Donbasu, očigledno je cilj da se osvoji Lugansk. Obe strane će morati da naprave pauzu. A moral ruskih snaga je izuzetno nizak. Izazov za Rusiju je koliko će im trebati za revitalizaciju, jer ovo nije kraj“, rekao je on.

Upitan da li ima šanse za pregovore, on je rekao: "Nema šanse za pregovore najmanje narednih šest meseci. Putin pretnjama pokušava da podeli Zapad. Putin očekuje neke rezultate, minimalnu pobedu i nada se da će jedinstvo Zapada da se raspadne“, zaključio je on.

(MONDO)