Rat u Ukrajini traje više od tri meseca, a kraj se ne nazire. Prema rečima vojnih i tehnoloških stručnjaka, Vladimir Putin bi u slučaju nužde mogao da posegne za oružjem koje bi "Sjedinjene Američke Države vratilo u 1820. godinu".

"Automobili na daljinsko upravljanje, strujne mreže, hidroelektrane, pa čak i bolnice - sve je povezano na internet u nađem društvu. Vladimir Putin, ili terorista, bi mogao da prouzrokuje ‘sajber 9/11‘ koji bi u potpunosti uništio naše društvo. Ako bi se to desilo, naši supermarketi bi se ispraznili za jedan dan, ne bi bilo struje, a transportne linije po zemlji bi bile totalno paralisane", rekao je O‘Daud, američki milijarder i menadžer za softversku bezbednost u okviru svoje kampanje za kandidata u Senatu.

On je izrazio svoje sumnje i strahove u vezi ovog potencijalnog apokaliptičnog dana za narod Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim rečima, sajber napad može biti i gori od nuklearnog napada, a narod uopšte nije svestan toga.

"Odjednom bismo se instant vratili u 1820. godinu, život bi bio kao u to vreme. Bila bi totalna katastrofa", navodi O‘Daud.

On je softverski inženjer koji je kreator bezbednih operativnih sistema koji koriste ministarstvo odbrane SAD, kao i aero-saobraćaj, uključujući i NASA.

"Kada bi sve nestalo, ne bismo više ni razmišljali o klimatskim promenama, kao ni o porezima. Ne bismo mislili ni o čemu drugom osim o pukom preživljavanju. Ovaj problem postao je mnogo veći od trenutka kada je Rusija napala Ukrajinu", dodao je O‘Daud.

Osvrnuo se i na odnose Rusije sa zapadnim svetom.

"Ovaj rat je povećao tenzije zapadnog sveta i Rusije. To povećava verovatnoću sajber napada na našu infrastrukturu. Da bi nas uništio, Putinu nije potrebna nuklearna bomba već sajber bomba", zaključio je O‘Daud.

(MONDO)