Mnogi Srbi koji planiraju letovanje u Grčkoj se pitaju kakvo je korona "stanje" u toj zemlji. Da li u Grčkoj ima novih žarišta korone, kakve su brojke i postoje li neke mere na snazi?

Evo kakvo je korona stanje u Grčkoj! Brojke su mirovale tokom najvećeg dela 2021, da bi u decembru prošle godine došlo do velikog skoka. "Pik" talasa bio je početkom januara kada je zabeleženo čak 50.000 novih slučajeva. Trenutno se u Grčkoj zabeleži u proseku između 9.000 i 12.000 novoinficiranih dnevno.

Ukupno je koronom u Grčkoj, od početka pandemije, zaraženo 3.624.556 ljudi zaključno sa podacima 27. juna. To je stavlja na 37. mesto u svetu po broju slučajeva, a umrlo je 30.190 ljudi. Srbija je, poređenja radi, na 43. mestu po ukupnom broju slučajeva.

Nema ograničenja za putovanje avionom vezanih za koronu, kao ni ako putujete automobilom, autobusom ili brodom stižete u Grčku. Na snazi nisu nikakva ograničenja kretanja, a maska je obavezna samo u prevozu i taksiju, za kršenje ove obaveze postoji novčana kazna.

Lokalne vlasti preporučuju da se maska nosi u prostorijama gde ima mnogo ljudi. Ukoliko vam se dogodi da u hotelu shvatite da ste ipak zaraženi koronom, moraćete u samoizolaciju od najmanje pet dana.

Pročitajte i ispovest Srbina koji je letovao u Grčkoj u junu i neće nikada više, kao i priču Ljubice koja potroši deset evra za letovanje u Grčkoj!

(MONDO)