Nekoliko portala uključujući i mondo.rs objavili su tvrdnju da je predsednik SAD Džo Bajden u svom govoru posle ukidanja abortusa, pročitao uputstva sa telepromptera koja nisu trebala biti izgovorena. Deo snimka sa tim tvrdnjama objavljen na nekoliko Fejsbuk profila odakle su ga preuzeli portali, uključujući i naš.

U tekstu je navedeno da je pomoćnica portparolke Bele kuće Emili Simons pokušala da odbrani Bajdena tvrdeći da je on rekao “dozvolite mi da ponovim rečenicu” (let me repeat the line), iako se na snimku ne može čuti da on to izgovara.

Fact-checking portal PolitiFact je u analizi od 12. jula pisao o netačnim tvrdnjama da je Biden pročitao instrukciju s telepromptera koja nije trebala biti deo njegovog govora. Tu analizu objavio je portal Raskrinkavanje.

Šta je pisalo na teleprompteru?

Bajden je na pres-konferenciji govorio o potpisivanju ukaza o zaštiti prava na abortus nakon odluke Vrhovnog suda te zemlje o poništavanju presude u slučaju “Roe v. Wade”, kojom je ovo pravo dovedeno u pitanje. Sporni dio govora odnosio se na stav iskazan u odluci Vrhovnog suda, koji je Bajden citirao na sledeći način:

Jedna od najznačajnijih stvari u vezi s ovom odlukom, po mom mišljenju, jeste stav većine (sudija Vrhovnog suda, op.a), citiram: “Žene...” — ovo je citat iz odluke — “Žene nisu bez izborne ili političke moći. Važno je napomenuti da je postotak žena koje su se registrovale za glasanje i glasale konzistentno veći od postotka muškaraca koji glasaju.” Kraj citata.

U snimcima objavljenim na društvenim mrežama izostavljen je deo u kojem Bajden najavljuje da će citirati rečenicu iz odluke Vrhovnog suda. Isečci započinju samim citatom, te napomena “kraj citata” deluje nelogično jer se pojavljuje izvan konteksta.

Emili Simons, pomoćnica portparolke Bele kuće, dostavila je PolitiFactu kopiju govora koji je bio pripremljen za pres-konferenciju i ispisan na teleprompteru. U tekstu je bila navedena fraza “dozvolite mi da ponovim liniju” (let me repeat that line). PolitiFact je navedeni dokument ustupio portalu Raskrinkavanje i iz njega se vidi da je ova rečenica bila deo govora, to jest da je bilo predviđeno da će je Bajden izgovoriti i da nije “slučajno pročitana”.

Bajden je pri čitanju teksta preskočio reči “dopustite mi”, te je inicijalna tvrdnja Emili Simons, da je Bajden izgovorio celu rečenicu, netačna kao i navod u transkriptu govora koji je objavila Bela kuća.

On je, dakle, u govoru izostavio deo rečenice ispisan na teleprompteru, ali nije pročitao uputstva koja nije trebalo da pročita.

 (MONDO)