Najbolji snajperisti iz Rusije, Irana, Kine i Venecuele, zajedno sa predstavnicima desetak drugih zemalja, okupiće se ovog avgusta u Južnoj Americi na "velikim vojnim igrama", prenose ruski mediji i dodaju da ova informacija izaziva paniku i nelagodu u Vašingtonu.

Prošlogodišnje takmičenje 'Snajperska granica' održano je u Vijetnamu, ove godine domaćin je Venecuela, a verovatno će ponovo biti podeljeno u četiri discipline: Individualne veštine, rad u parovima, timski rad u većoj grupi, brzina izvršavanja zadataka.

Prošle godine takmičari su imali na raspolaganju tri vrste naoružanja. pištolj Makarov K59, AK74 i snajper Dragunov 7,62 mm. Ruski mediji navode da je cela situacija zabrinula Džoa Bajdena i njegove zvaničnike, kojima se ne sviđa što će se sve dešavati "u njihovom dvorištu".

"Rusija i njihovi saveznici Iran i Kina spremni su da na ovaj način pokažu svetu svoju snagu", hvale se Rusi i dalje navode kako sa Venecuelom imaju dobru saradnju, kako su im pomagali vojno, prodavali im oružje... I da će nastaviti da pomažu svojim "saveznicima" iz Južne Amerike. Tvrde kako će i Kina nastaviti sa tom praksom.

Sve će to, tvrde Rusi, dovesti do jačanja geopolitičkog položaja Venecuele, a samim tim i njenog bloka. Tako da će potencijalno postati poligon za veće vežbe, sa ključnim rečima "blizu američke granice”.

Još pre početka invazije na Ukrajinu, venecuelanski predsednik Nikolas Maduro rekao je da planira da nastavi saradnju sa jakom vojnom silom kakva je Rusija. Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Ribakov dodatno je "podgrejao situaciju" izjavom da ne isključuje mogućnost slanja "značajne vojne infrastrukture" u Venecuelu u narednom periodu.

(MONDO)