Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO saveza, tvrdi da predsednik Rusije Vladimir Putin polako shvata da je napravio veliku grešku sa svojom invazijom na Ukrajinu. Stavridis je to saopštio u nedelju prilikom gostovanja na radiju.

"Mislim da u mračnim, tihim satima u dva sata ujutru, kada se probudi, shvata da je pogrešio. Javno, on to nikada neće priznati. Nikada. On će nastaviti da održava ovu izmišljotinu da Ukrajinom upravljaju 'neonacisti'. Smešno, očigledno“, tvrdi Stavridis.

Naveo je narativ koji će koristiti predsednik Rusije.

"Putin će tvrditi da ga je NATO nekako gurnuo u ovaj ćorsokak, u ovaj sukob. Mislim da on to zna u svom srcu, on to nikada neće javno priznati“, nastavio je.

Stavridisa su pitali i kada misli da će se rat završiti. Rekao je da su obe strane udaljene od toga još najmanje šest meseci. Međutim, rekao je da ono što nas "vodi ka pregovorima“ su "teškoće sa kojima se Putin suočava dok sagoreva trupe“ i uništavanje ruske vojne opreme.

"On izgara u svojim sposobnostima. Rekao bih da će za šest meseci biti u veoma teškoj situaciji“, kazao je Stavridis.

Osvrnuo se i na Zelenskog.

"Na drugoj strani bojnog polja, Zelenski mora da prepozna strpljenje saveznika i da shvati da kontinuirani priliv novca i oružja nisu beskonačni. Mislim da će oba ta faktora na kraju navesti obe strane da dođu do neke vrste pregovora", zaključio je bivši komandant NATO-a Džejms Stavridis.

(MONDO)