Milijarder Oleg Deripaska, osnivač aluminijumskog giganta "Rusala" i nekada najbogatiji čovek Rusije, podneo je tužbu protiv bankarskog tajkuna Olega Tinkova, javio je RBC u ponedeljak. Tužba je podneta zbog uvredljivih izjava koje je Tinkov, osnivač jedne od najvećih ruskih privatnih banaka, objavio na Instagramu ranije ove godine.

"Tinkov je napisao da je Oleg Vladimirovič (Deripaska) veoma loša osoba i da je opljačkao rusku privredu... Ne želim da citiram preciznije, da ne bih širio dalje uvredljive i nepouzdane informacije", rekao je Deripaskin advokat Aleksej Melnikov za RBC.

Deripaska zahteva da se objava ukloni, kao i odštetu od dve milijarde rubalja (35 miliona dolara) za uništenu reputaciju. Meta Platforms, vlasnik Instagrama, imenovan je kao saoptuženi jer odluka suda da ukloni informacije može uticati na prava kompanije, dodao je advokat.

"Izjave gospodina Tikova su pokušaj koketiranja sa zapadnom publikom, napravljene da bi se ispravile posledice njegovog nemarno izrečenog mišljenja i obnovila reputacija. Ali neprihvatljivo je raditi to na račun drugih tako što se pribegava otvorenim lažima. Morate biti odgovorni za ono što kažete", rekao je Melnikov, dodajući da je Tinkovljeva publika veoma velika, da informacije koje je objavio "nemaju veze sa slobodom govora" i mogu da imaju "veoma stvarne posledice".

Prema rečima Melnikova, Deripaska planira da iskoristi svoju nadoknadu za finansiranje humanitarnih projekata, posebno za razvoj dečije sportske infrastrukture širom Rusije.

Bankarovi uvredljivi komentari bili su odgovor na objavu koji se odnosi na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, objavljenu u aprilu. Jedna osoba je Tinkova uporedila sa Deripaskom i šeficom Banke Rusije Elvirom Nabiulinom, na šta je Tinkov odgovorio: "Ali, Deripaska je oligarh i lopov, a ja sam pošten biznismen".

Sudsko ročište o tom slučaju zakazano je za 16. avgust, a Tinkov je već bio na naslovnim stranama nakon što je javno osudio Vladimira Putina i invaziju Rusije u Ukrajini. On je nakon tih svojih izjava dao intervju za "Njujork Tajms" gde je tvrdio da strahuje za svoj život jer ima informacije da su u Kremlju naredili da bude likvidiran.

putin,-oleg-tinkov.jpg
YouTube/Screenshot/Тинькофф/NBC news Oleg Tinkov i Vladimir Putin

(Mondo)